Акантокалициум - Acanthocalycium Backeb

Семейство: Кактусови (Cactaceae).
Родина: планинските хребети на Аржентина.
Цъфтеж: от май до септември.
Светлина: пряка слънчева.
Температура: през лятото 20-25°C, през зимата - не по-ниска от 7°С.
Поливане: през лятото обилно, през зимата - оскъдно.
Влажност на въздуха: средна.
Подхранване: през вегетативния период – веднъж месечно (от април до октомври), през зимата е периода на покой и не се подхранва.
Период на покой: през зимата – поливането е оскъдно, температурата е не по-ниска от 7°С.
Пресаждане: ежегодно, през пролетта. Саксията не трябва да е много по-голяма от предишната, защото тясното пространство е предпоставка за обилния цъфтеж.
Размножаване: от семена през пролетта, или от детки, израстващи в основата на ствола.

Рода Акантокалициум (
Acanthocalycium Backeb) наброява над 12 вида. Родом от Аржентина, те се срещат по планинските ливади, на височина до 1000 м над морското равнище.
Акантокалициумите имат кълбовидна форма, но при много от тях с възрастта стъблото се издължава, ребрата са от 15 до 20 или повече, в зависимост от вида. Шиповете не са големи, цвета им може да бъде бял, жълт, кафеникав, в зависимост от възрастта и от вида на кактуса. Цветовете не са едри, но са много красиви. Отличителна особеност на цвета е намиращото се на люспестата тръбичка във вътрешността на гърлото малко, мъхесто колелце. Характерна особеност за рода е и наличието на шипове по чашката. От там и името на рода:
Acantha - шип, calyx - чашка.

Видове:

A. thionanthum (Speg.) Backeb.

Cиноним
Lobivia thionanthum Spegazzini, Echinopsis thionantha.

Стъблото първоначално е кълбовидно, а след това се издължава. Има сивкаво-зелен цвят, с височина до 12-15 см и диаметър 6-10 см. Ребрата са ниски, обикновено 14, с издатини и леко вълнисти. По издатините са разположени влакнести ареоли с жълто-кафяв цвят, кръгли или овални. Във всяка от тях има от 1 до 4 централни шипа с дължина до 1,5 см и десетки дълги странични шипове, с леко извити връхчета. Цвета на шиповете може да е от бяло-сив до кафяв, в зависимост от възрастта на кактуса. През лятото, възрастните растения цъфтят с многобройни дневни цветове, по върховете на стъблата, като образуват подобие на венец. Цветовете са тръбести, с дължина до 5 см и с мъхеста цветна тръбичка. Всички части на околоцветника са ярко-лимонено-жълти. Този вид е много изменчив; най-често се среща разновидността chionanthum – подобна на външен вид, но с бели цветове.

A. klimpelianum (Weidl. et Werd.) Backeb.

Стъблото е закръглено, тъмно-зелено, с диаметър до 10 см, с 19 тесни, леко кълбести ребра. Ареолите са елипсовидни, жълто-кафяви, с дълж. 0,6 см. Радиалните шипове са 6-8 (10) на брой. Централните са 2-3 (4). Цветовете са с дълж. 3-4 см, бели. Цвета на шиповете е кафеникав.

A. peitsherianum Backeb.

Стъблата са сплеснато-закръглени, сиво-зелени, с височина до 8 см и диаметър 10 см. Ребрата са 17, дълбоки, до 1 см височина. Радиалните шипове са 7-9. Централния шип е 1. Цветовете са с дълж. 6 см, бледо-розови.

A. spiniflorum (Schum.) Backeb.

Стъблото е кълбовидно, с възрастта израства късо-цилиндрично, с височина до 60 см и 15 см в диаметър, тъмно зелено, с добре изразени ребра, с височина до 1,5 см. Шиповете са 14-20 на брой, червеникаво-златисти, с височина и диаметър до 4 см, розови.

Acanthocalycium variiflorum Backeb.

Стъблото е кълбовидно, зелено, с диаметър до 8 см, със 17 ребра. Радиалните шипове са 9, с дължина до 1,8 см. Централния шип е 1, с дължина до 2,2 см. Цветовете варират от жълти до оранжево-червени и карминени.

A.violaceum (Werd.) Backeb.

Стъблото е късо-цилиндрично, светло-зелено, с височина до 20 см и 13 см в диаметър, с 15 дълбоки, с височина до 1,8 см ребра. Радиалните шипове са 10-12. Централните са 4, с кафяво-жълт цвят. Цветовете са с дължина до 7,5 см, розово-виолетови.

Грижи за растението:

Акантокалициума е доста непретенциозно растение и не е трудно да се отглежда даже от начинаещи любители. Чувства се добре на светло място.

През лятото се държи при температура 20-27°C, през зимата е най-добре да се остави на добре проветряемо и осветено място, при температура не по-ниска от 7°С.

От началото на пролетта да есента се полива обилно, в горещите слънчеви дни е полезно да се пулверизира сутрин. В дъждовните и мрачни дни не се полива и пулверизира. През зимата поливането се съкращава до веднъж месечно. Малките екземпляри (с диаметър под 1 см) се поливат, след просъхване на субстрата. Използва се дъждовна вода или леко подкиселена (5 г на 10 л вода, а 9% - ен винен оцет - по 1 чаена лъжичка на 10 л вода).

От пролетта до есента се подхранва веднъж месечно, с минерални и органични торове за кактуси, с нормална концентрация.

Акантокалициума се отглежда в хранителна и добре дренирана почва. Субстрата се подготвя от торфена почва, листовка, речен пясък, дървен въглен и едрозърнест материал (камъчета, парчета пемза, кирпич и т.н.), в съотношение 2:2:1,5:0,5:0,5.

Размножава се през пролетта, от семена и детки.
Семената се засяват през март. Подготвя се субстрат от: листовка, речен пясък и дребни парченца дървен въглен, в съотношение 1:1:1,2. Преди засяване, семената се накисват в топла вода. Температурата трябва да се поддържа в границите на 22-26°C. За тази цел може да се използва мини-парник с долно подгряване. Полива се съобразно просъхването на субстрата и се проветрява редовно.

Може да се размножава и вегетативно. В основата на стъблото се появяват дъщерни растения, които с лекота могат да се отделят и да се вкоренят в лек субстрат. Вкореняват се през пролетта, за да могат младите растения да оформят коренова система до настъпването на периода на покой.

Вредители: акари, памуклийки, листни въшки, щитоносни въшки, трипси.