Faucaria – Фаукария

Семейство: Aizoacea.

Родина - Южна Африка.

В природата са разпространени 36 вида от тези листни сукуленти, растящи на групи в сухите райони. Всички те имат скъсено стъбло, къси месести корени, около 3 двойки сочни листа, разположени най-често кръстообразно, обикновено с папили или дълги тънки зъбци по края. Цъфтят с доста едри цветове – в различни оттенъци на жълтото.

Видове:

Faucaria tigrina


Листата са с яйцевидно-ромбоидна форма, с дължина до 5 см и 2,5 см ширина, тристенни на върха. Цвета им е сиво-зелен, с бели шарки, образуващи ивици. На всеки лист има по 9-10 двойки зъбчета, извити назад. Цветовете са златисти, с диаметър до 5 см.

Faucaria lupina


Листата са с ланцетна форма, с дължина около 4-5 см и 2,5 см ширина, тристенни на върха. Горната им повърхност е ярко-зелена, грапава, с 3-5 двойки тънки зъбци, извити назад. Цветовете са жълти, с диаметър около 4 см. Цъфти от средата на лятото.

Faucaria tuberculosa

Листата са с ромбоидна или триъгълна форма, с дължина до 2 см и 1,5 см ширина, тъмно-зелени, със зъбчати папили по края. Цветовете са жълти, с диаметър около 2 см.


Местоположение: Изисква пълно слънчево осветяване през цялото време и умерена температура. През зимата е необходим период на покой при температура в границите на 4...10 °С, без поливане. През лятото е най-добре да се остави на открито.

Грижи: През периода на активния растеж се полива умерено и много внимателно. От преполиване, корените загниват много бързо. Периода на покой започва от есента - листата се сбръчкват и изглеждат сякаш са изсъхнали. Растението не се полива. Фаукарията понася добре сухия въздух. През зимата се оставя в хладно помещение, с минимална въздушна влажност. Подхранва се само в случай че растението не е пресаждано. Използват се торове за сукуленти, с ½ концентрация на разтвора, веднъж месечно.
Обикновено фаукарията се пресажда веднъж на 2-3 години.

Подходящи са широки и недълбоки съдове, с дебел дренажен слой на дъното. Субстрата се подготвя от: 1 част листовка, 1 част речен пясък, 1/2 част глина. Може да се използва и готова смес за сукуленти. След засаждането се полива едва след 2 седмици. По този начин се избягва опасността от загниване на корените.

Вредители и болести: Фаукарията може да бъде нападната от акари, коренови или листни въшки. При преполиване, корените загниват, листата почерняват и се сгърчват.

Размножаване: От семена през ранна пролет или от предварително засушени резници – през лятото. За размножаването от резници, стъблото се отрязва с остър нож, перпендикулярно на оста. Среза на майчиното растение се посипва с дървен въглен на прах, а на резника – с фитохормон. Резника се оставя да се засуши за 3 дни. След това се поставя върху суха почвена повърхност, в подготвен съд и се полива едва когато се появят коренчета, примерно след около 3 седмици.

Съвет: Ако стъблата на фаукарията са издължени, листата са бледи и не цъфти през лятото, вероятната причина е недостиг на светлина и презимуване при прекалено високи температури.