Плумбаго - Plumbago

Плумбаго - Plumbago L.

Семейство: Plumbaginaceae.
Родина: тропическите и субтропични области на Азия, Австралия, Африка, Америка, Средиземноморието.
Цъфтеж: от пролетта до есента.
Растеж: бърз.
Светлина: ярка. Растението понася пряко слънчево огряване, но през лятото се препоръчва да се пази от силните слънчеви лъчи.
Температура: умерена, около 18-22°С, задължително с много приток на свеж въздух. През зимата е необходимо да се държи на по-хладно (8-12°С).
Поливане: през пролетта и лятото обилно, след просъхване на горния слой на субстрата. През есента и зимата се полива умерено, ден-два по-късно.
Влажност на въздуха: няма съществено значение, докато температурата на въздуха е умерена (18-22°С).
Подхранване: веднъж на две седмици. През зимата – без подхранване.
Подрязване: ежегодно.
Период на покой: октомври-февруари.
Пресаждане: през пролетта, младите растения се пресаждат ежегодно, растения на възраст над 3 години — веднъж на 2 години.
Размножаване: от семена и резници.

Рода Плумбаго (
Plumbago) наброява от 7 до 10 вида растения от семейство Plumbaginaceae. Разпространен е в тропическите и субтропични области на Азия, Австралия, Африка, Америка, в Средиземноморската област.
Рода носи името от лат. plumbum - олово: предполагало се е, че растението може да се използва като противоотрова при поглъщане на олово; освен това, сока от корените на тези растения има сиво-син цвят.
Вечнозелени храсти, понякога с пълзящи клони, полухрасти или тревисти растения. Листата са приседнали, цели. Цветовете са дребни, разположени класовидно, с тръбест венец и 5 венчелистчета.
Плумбагото се използва широко като саксийно, обилно цъфтящо растение-лиана. В субтропичните райони се засажда на открито. Подходящо е за големи прохладни помещения, оранжери, тъй като достига големи размери. Младите растения са особено красиви в саксии с макраме. Доста непретенциозно растение. Изисква презимуване на хладно.

Видове:

Plumbago auriculata Lam. or P. capensis Thunb.

Расте по речните долини, до височина 900 м над морското равнище, в ниските части на тропическите влажни гори в Южна Африка. Храсти, пълзящи растения. Листата са продълговато-яйцевидни, 4-5 см дълж., на върха притъпени или с много късо острие, цели, голи. Цветовете са събрани в къси връхни съцветия, светло-сини; дръжката е мъхеста, жлезиста; тръбичката на венеца е тънка, до 3,5 см дълж.; венчелистчетата са повече или по-малко срастнати. Цъфти обилно и продължително, от пролетта до септември. Това е единствения вид, отглеждан в стайни условия. Има форма с бели цветове - alba, но тя не е така разпространена, както основния вид.

Грижи за растението:

Плумбагото изисква ярка светлина с известно количество пряко слънчево огряване. Оптималното място за него е прозорец със западно или източно изложение. При отглеждане на южен прозорец, в обедните часове трябва да се създава разсеяна светлина, като се използва полупрозрачна тъкан или хартия (тюл, марля, паос).

Пресадените екземпляри и тези, отглеждани на сянка (или след зимния сезон) не трябва да се оставят веднага на пряко слънце, а да се приучват постепенно. През лятото е полезно растението де се изнася на открито (балкон, градина). Добре е да се пази от силните обедни лъчи. Ако няма такава възможност, помещението трябва да се проветрява редовно. През есента и зимата, растението също изисква добре осветено място. Може да се доосветява допълнително с лампи с дневна светлина. При недостиг на светлина през зимата, растението хвърля листата си. През пролетта, с увеличаване на интензитета на светлината, се аклиматизират постепенно, за да се избегнат изгарянията.

Плумбагото предпочита умерена температура, около 18-22°С, със задължителен приток на свеж въздух. През есента температурата се понижава до 15°С, растението се подготвя за периода на покой. През зимата растението почива — необходимо е да се остави на хладно (8-12°С). Обезпечава се светлина, и помещението се проветрява редовно. Ако се остави на топло, не се чувства конфортно и хвърля листата си.

През пролетта и лятото е необходимо да се полива обилно, след просъхване на горния слой на субстрата. През есента и зимата поливането е умерено, ден-два по-късно. При презимуване на хладно се полива внимателно, тъй като има опасност от преполиване и загниване на корените. Използва се добре престояла вода със стайна температура.

Влажността на въздуха няма съществено значение за плумбагото, докато температурата на въздуха е умерена (18-22°С), при понишаване на температурата е препоръчително растението да се пулверизира.

Подхранва се веднъж на две седмици с комплексни минерални торове. През зимата не се подхранва.

Растението изисква оформяне. Може да се остави да расте на опора (израства до 3-4 метра височина), или да се оплете на решетка. Стеблата са твърди и не така гъвкави, затова трябва да се огъват много внимателно, с по-голям радиус. Тъй като при плумбагото няма нито мустачки, нито шипове, то не може да пълзи и клоните трябва да се прикрепват към опората. Прецъфтелите стебла редовно се отрязват. Може да се оформи по всевъзможен начин. За оформяне на короната, през пролетта се подрязват миналогодишните клони. Прецъфтелите цветове и част от цветоноса (5 см) се препоръчва да се отделят през ранна пролет.

Младите растения се пресаждат ежегодно, растения на възраст 3 години и повече — на 2 години. Пресажда се през пролетта в смес от торфена почва, торф, листовка и хумусна почва (4:2:1:1) с добавен пясък. В субстрата се внася суперфосфат.

Размножава се от семена и резници.
Семената се засяват в съдове с листовка и пясък в съотношение 1:1. При температура 20°C прорастват за 10-12 дни. Семенаците се пикират в 5-сантиметрови саксии. По-късно се прехвърлят в 7-8-сантиметрови саксии. Цъфтежа при растения, отгледани от семена, настъпва след 5—б месеца.

Размножаването от резници се практикува най-често. Резниците се залагат през ранна пролет или в началото на есента. През пролетта за резници се използват стеблата от подрязването. Залагат се в съд по избор, при температура 14—16° се вкореняват за 2 седмици Вкоренените резници се засаждат в 7-9-сантиметрови саксии. Състава на почвената смес е: торфена почва — 2 ч., хумусна почва — 1 ч., пясък — 1ч. Местоположението трябва да е светло. Растенията се поливат обилно, държат се при температура 12-14°. Когато се развие кореновата система, се прехвърлят в 9-11 сантиметрови саксии. Младите растения, отгледани от вкоренени разници, цъфтят след 4 месеца.

Вредители: акари, щитоносна въшка и памуклийка.