Псидиум – Psidium

Семейство: Миртови (Myrtaceae).
Родина: тропиците и субтропиците на Америка.
Цъфтеж: в стайни условия рядко.
Растеж: среден.
Светлина: ярка разсеяна, изисква защита от преките слънчеви лъчи.
Температура: в зависимост от вида: За Гуаява – целогодишно 22-24°C. За Psidium littorale – през лятото 22-24°, през зимата температурата трябва да е в границите на 12-16°C.
Поливане: обилно, след просъхване на горния слой на субстрата. Ако презимува на хладно, Psidium littorale се полива внимателно.
Влажност на въздуха: повишена. Обича да се пулверизира.
Подхранване: ежемесечно – от есента до пролетта, с органични торове. При презимуване на хладно, Psidium littorale не се подхранва, а само през периода на активния растеж – от пролетта до есента, на всеки 10 дни.
Период на покой: при Гуаява е слабо изразен. При Psidium littorale периода на покой е през зимата. Растението се оставя в прохладно, светло помещение и се полива внимателно.
Пресаждане: при необходимост, младите – ежегодно.
Размножаване: от присадки, въздушни отводки, семена и полузелени и зрели резници.

Към рода Псидиум (
Psidium L.) принадлежат около 100 вида растения от семейство Миртови. Разпространени са в тропическите и субтропичните области на Америка.
Представителите на рода са вечнозелени растения, дървета или храсти. Някои видове са ценни плододайни култури.

Видове:

Psidium guajava L. Синоними: Psidium cujavillus Burm. f., Psidium pomiferum L., Psidium pumilum Vahl, Psidium pyriferum L.Родина - Тропическа Америка. Дървета с височина до 8-10 м, понякога растат като храсти. Младите стъбла са 4-стенни. Листата са продълговато-овални, с дължина 7-15 см и 3-7 см ширина, отгоре голи, отдолу мъхести, с изпъкнали жилки. Цветовете са единични или по 2-3, с диаметър 2-2,5 см, бели. Плодът е закръглен, крушовиден, с дължина до 12 см, с розова ароматна сърцевина, многосеменен (плодовете на някои сортове са с бяла и жълта сърцевина). Известна плододайна култура в тропическа Америка, Азия и Африка. Подходящо е за светли и топли просторни помещения.

Psidium littorale Raddi.


Родина - Бразилия. Дървета с височина 4-6 м, или храсти. Кората е гладка, сива. Листата са елипсовидни, обратнояйцевидни, с дължина 5-8 см, късо заострени, удебелени, кожести, гладки, тъмно-зелени, отгоре лъскави, отдолу светло-зелени. Цветовете са двуполови, единични, пазвени, с диаметър 2-3 см, бели. Плодът е с дължина 2,5-3 см, закръглен, обратнояйцевиден, с ароматна, сладка, бяла сърцевина. Подходящ е за умерено топли, светли и просторни помещения. През зимата температурата трябва да се понижи, но не по-ниско от +6-8°С.

Грижи за растението:

Псидиума изисква ярка разсеяна светлина и защита от преките слънчеви лъчи. Подходящ е за отглеждане на западен или източен прозорец. Расте добре и на южен, но със защита, особено през лятото - марля или тюл. През зимата също се нуждае от много светлина и може да се доосветява допълнително, с лампи с дневна светлина. През лятото растението може да се изнесе на открито място, защитено от преките слънчеви лъчи.

Оптималната температура през пролетта и лятото за псидиума е в границите на 22-24 °. През есента и зимата
P. littorale се държи при температури около 12-15°C. Гуаявата предпочита целогодишно температура в границите на 22-24°C.

Растенията се поливат обилно, с мека престояла вода, след просъхване на горния слой на субстрата. Ако презимува на хладно,
P. littorale се полива много внимателно, като се избягва преовлажняването на почвата.

Псидиумите предпочитат повишена въздушна влажност. Добре е да се пулверизират с мека, престояла вода. Саксиите може да се поставят върху съд с влажен керамзит или торф, като дъното не трябва да докосва водата.

Растенията се подхранват ежемесечно – от есента до пролетта, с органични торове. Ако презимува на хладно,
P. littorale не се подхранва, а само от пролетта до есента, през периода на активна вегетация – на всеки 10 дни. Може да се редуват минерални и органични торове.

Растенията се пресаждат през пролетта. Младите - ежегодно, възрастните - при необходимост. Не са взискателни към субстрата. Подходяща е смес от торфена почва, хумусна почва и пясък, в равни части. На дъното се обезпечава добър дренаж.

Псидиумите се размножават от присадки, въздушни отводки, семена и полузелени и зрели резници.

Резниците се вкореняват при температура 26-28°С.
Семената се засяват в съдове. Когато достигнат височина 10-15 см, семенаците се засаждат по единично, в 7-9-сантиметрови саксии. Подходящ е субстрат със следния състав: торфена почва — 1ч., хумусна почва — 1ч., пясък — 1ч. Растенията се поливат обилно, оставят се на светло място, при температура 22-24°С. Младите растения се пресаждат ежегодно.

Ако се засадят на открито, растенията плодоносят обилно и редовно, почти ежегодно. В стайни условия плодоносят трудно. В естествени условия, плодоносенето започва на 4-5-тата година.

Лечебни свойства:

Листата, цветовете и плодовете на гуаява имат бактерицидно действие. Екстракт от плодовете се използва в случай на салмонела. Растението се използва като едно от ефективните средства при диабет. За целта ежедневно се консумират пресни листа (9 г) или се приготвя настойка, която се пие като чай. Оказва положително действие както в началния стадий на заболяването, така и в напреднал. Съдържанието на глюкоза в кръвта и урината чувствително се понижава. Може да се използва и като профилактично средство.

Възможни трудности:

Опадането на листата може да бъде предизвикано от прекалено сух въздух.
При преполиване, листата стават петнисти и падат.
Преките слънчеви лъчи могат да предизвикат изгаряния и опадане на листата.

Вредители: листна въшка, щитоносна въшка.