Testudinaria elephantipes

Discorea elephantipes

Семейство: Dioscoreaceae

Произход: Южна Африка (включително и нос Добра Надежда).

Природозащитен статус: Не е застрашен. Видът е бил почти изчезнал в природата – предмет на търсене на ценни източници на стероидите saponins и diosgenin, използвани за синтезиране на кортизон и противозачатъчни таблети. За щастие, преместването на растенията от техния естествен ареал се оказва трудно, и своевременно се откриват по-евтини и надеждни източници за тези стероиди.

Етимология: "Testudinaria" - от "Testudo" - род сухоземни костенурки.

Синоними:
• Dioscorea elephantipes (L'Her.) Engl. Dioscorea elephantipes (L'Неr.) Engl.
• Tamus elephantipes L'Her. Tamus elephantipes L'Неr.
• Dioscorea elephantopus Dioscorea elephantopus


Testudinaria Elephantipes е сукулент. От горната част на каудекса израства сезонна двойна лиана. Достига дължина 2 м и се разраства бързо по време на сезона на растежа (от есента до пролетта), но обикновено умира през лятото, като остава единствено каудекса - да преживее горещия сух сезон.

Описание: широколистна каудексова лиана, със сезонен растеж.

Каудекса е голям. Изглежда сочен, покрит с вдървеняла, дебела, сиво-кафява кора, която с времето се напуква и става многоъгълна. Може да достигне 3 (или повече) м в диаметър, с височина от около 1 m над земята (но обикновено не надхвърля 1 м на ширина). Релефа на каудекса напомня на слонски крак или черупка на костенурка.

Стъбла: Testudinaria прави сезонни (годишни или полуедногодишни) двойни лиани, израстващи от горната част на каудекса. Могат да достигнат дължина до 2 m и нарастват бързо по време на сезона на растежа (от есента до пролетта), но обикновено умират още през лятото, оставяйки caudex-а да оцелее през горещия, сух сезон.

Листа: Лъскави, със сърцевидна форма.

Цъфтеж: Цветовете са незабележими, малки (с диаметър до 4 mm) зеленикаво-жълти, в гроздовидни съцветия. Dioscorea elephantipes е двудомно растение (мъжките и женските цветове са на различни растения). Цъфти през късното лято.

Отглеждане: Това е лесно за отглеждане и много нестандартно растение.
Развива се добре, ако презимува при температура 5 ° C. Предпочита полусенчести места, като caudex-а задължително трябва да е на сянка. Полива се умерено, до редовно. Когато растението е в период на покой (през лятото), поливането се намалява. Новият растеж започва отново през есента. Поливането се възстановява в обичайния режим, след като започне нарастването на новите стъбла. Понякога се случва да прехвърли сезона на активния растеж (от есента до пролетта) и да запази стъблата си дълго време през периода на покой, или новите стъбла да започнат растежа си много преди очакваното. Растенията на възраст над пет или десет години са изключително атрактивни.

Размножаване: От семена и по-трудно от резници. Семената се засяват на дълбочина 5mm и се държат на топло, добре осветено място, но без пряка слънчева светлина. Каудексите на младите растения се образуват в почвата и нарастват много по-бързо, ако се оставят там за няколко години.

Testudinaria elephantipes (млад caudex)