Адениум - Adenium

Семейство: Apocynaceae

Родина: Арабския п--ов и Източна Африка

Може да достигне височина от около 4-5 фута( 1- 1,50 м),. Това сукулентно растение е член на същото семейство, към което принадлежи и Плумерията. Ствола му често е извит/усукан и е с бледо сив цвят. Листата са лъскави и с окръглена форма, а цветовете, които се появяват последователно по време на цъфтеж, са тръбести, в окраска от бяло, през всички нюанси на розовото, до пурпурно-червеното. Растението отделя изключително токсичен сок, който в някои страни местните жители използват за намазване върховете на стрелите. Адениумите са много разпространена стайна култура; могат да се използват и при аранжиране на алпинеуми. Изисква ярко слънчево място и добре дренирана почвена смес. Познати са много разновидности на Адениума: Adenium swazicum, Adenium somalense, Adenium arabicum, Adenium boehmianum, Adenium multiflorum, Adenium crispum, Adenium obesum.

Adenium somalense

Има много интересни хибриди на Адениумите. Основния – базов вид е много подобен на орхидеите. Задължително е саксията да е малка с добър дренаж. Адениума не обича нито преполиване, нито прекалено засушаване на почвата. „Тайната” за постигане на ефекта на удебелената основа в долната част на стеблото е лесноприложима: Засаждайте растението малко по-високо всеки път при пресаждане, така че по-горната част на корените да се показва малко. По този начин растението ще бъде стимулирано да произвежда нови корени, които ефектно ще се спускат надолукъм почвата.

Листата не се пулверизират. Адениумите се нуждаят от много светлина, по време на цъфтежа. Повечето хибриди и сортове започват да цъфтят през пролетта, когато времето е по-топло и деня е дълъг. При по-топъл климат цъфтежа продължава и през есента и зимата.

Adenium_boehmianum

РАЗМНОЖАВАНЕ:

Адениумът се размножава чрез присаждане, отводи и семена. Предприемането на един или друг метод зависи от целите: бързо да се размножи рядка или необичайна форма, да се ускори цъфтенето и др. Интересно е, че кадеукс се образува само при растения получени от семена.

Чрез семена: Най-благоприятно време за посяване на семена е пролетта или началото на лятото, тогава семеначетата ще могат без проблем да изкарат зимата. Семената на адениума много бързо губят кълняемостта си, затова трябва да се сеят веднага. За засяване може да се използват както земни смеси, така и чисто минерални материали - пемза, пясък, натрошени керемиди. Не се препоръчва да се сее в торф – неговата висока киселинност препятства израстването на адениума. Основното изискване е стерилност и въздухопроницаемост. Семената се обеззаразяват за 3-6 часа в разтвор с калиев перманганат и фунгицид на прах. Посяват се в бразди и леко се увлажняват, като се напръскват. Отгоре може да се посипят с тънък/не повече от 3-4мм./ слой субстрат, но не е задължително. Държи се на светло и топло(30-35°С) място.

Кълнове се появяват след 2-15 дни, понякога и повече. Когато се оформя първата двойка истински листа, посевът започва да се приучва на слънчева светлина. След развитието на

на втората двойка листа се пресаждат в по-голям съд (за 2-3 месечно растение саксийка от 5 см диаметър). По-добре е да се присажда по-често, като в зависимост от ръста се увеличава големината на съда.

Чрез въздушни отводи: Размножаването чрез въздушни отводи е един от най-лесните и ефективни методи, приложим както към млади, така и към възрастни растения. Отвод се прави най-добре през късна пролет или началото на лятото, когато след зимния покой адениумът започва активно да расте. Новите екземпляри могат да цъфтят още през следващата година.

На активно растящ филиз с дебелина не повече от 2 см. с остър нож се прави кръгов разрез. След това, когато раната изсъхне се обработва с коренов стимулатор (може в смес с витамин от група В) и местото се обвива с влажен мъх (сфагнум). За да се съхрани влажността се обвива с черен слой или алуминиево фолио и редовно (през 2-3 дена) се овлажнява. След 3-4 седмици на филиза се образуват корени, след което отвода се отделя и засажда в обичайния за сукулентните субстрат. Може да се закрепи там като се насипе около стеблото с натрошени керемиди или дребен чакъл. От този момент, до следващото презаждане се подържа активен ръст, което позволява след година да се види цъфтеж. Чрез вкореняване: Вкореняване на адениум е проблемно, защото лесно загнива. Вкореняването е най-добре да се извърши през пролетта или лятото. Отрезът е с големина 10-15 см и преди да се сложи в субстрат трябва добре да се изсуши на въздух. За профилактика против гниене е желателно да се обработи с фунгицид. Подходящ за вкореняване субстрат е перлит, вермикулит, наситнен керамзит или използваната при кактуси смес от пясък и дървени въглища. Субстрата трябва да се държи влажен, но не мокър. След образуване на корени се засажда и държи заедно с възрастните растения.

Adenium socotranum

Чрез присаждане:

Присаждането се използва за да се получават бързо цъфтящи екземпляри и за размножаване на редки и необичайни форми. При придобит навик тази операция е доста проста. Присажда се на друг адениум (олеандър вече не се използва). За съжаление, в качеството на подложка издържа само 1-1,5 година, след което калема трябва да се вкорени. Адениумът се срязва по диагонал с много остър нож (подходящи са растения с неразвити кадеукси или тънки филизи), под такъв ъгъл се срязва и подложката. С плъзгащи движения се налага калема на подложката е се закрепя с еластична лента. Може да се обработи със спрей за присаждане. Присадените растения обилно се поливат и пазят от преки слънчеви лъчи и течение до появяване на свеж прираст. След това лентата се маха, а растението постепенно се привиква към слънце.

Adenium sp. nov. (Tanzania)

ПОЛИВАНЕ:

Адениумите изискват неутрална до твърда вода. Киселата вода може да доведе до повишаване киселинността на почвата, което пък да доведе до загниване на кореновата система. Препоръчва се растенията да се поливат рано сутрин и да се оставят да се напоят в продължение на целия ден. Полива се през няколко дни. Не е препоръчително да се оставя вода в подложката на саксията, нито често продължително засушаване – растението ще умре. Адениумът се полива като напълно се намокря пръстта, а след това трябва напълно да изсъхне. Видовете, при които не е задължителен покой (A. obesum, A. swazicum), може да се поливат и през зимата при условие, че се държат на топло (не по-малко от 25° през деня и 10° през нощта). При по-ниски температури или постоянна висока влажност, даже през по-топъл период на годината адениумът лесно загнива, както кактусите.

Adenium multiflorum

УСЛОВИЯ:

На тези растения е необходио максимално възможното при нашите условия осветяване, но в периода на растеж е желателно да не се променя положението им за да не изгорят участъци, които преди това са били в сянка. Младите екземпляри (по-малки от 7-8 см в дебелина) пролетта и есента, когато слънцето е ниско трябва да се защитава основата на стеблата, която е чувствителна към изгаряне.

Най-добрите условия за адениума са – максимално осветяване, температура 30°-35° и от умерена до висока влажност. В същото време продължителна топлина (повече от 38°) потиска ръста и цъфтежа. Периода на покой при всички видове започва при понижение на температурата до 10°. Трябва да се запомни, че студът е пагубен за тях ( с изключение на A. swazicum, който в състояние на покой, напълно сух, издържа до минус 2°).

ПОДХРАНВАНЕ:

За да се развива растението добре и да направи голяма основа е необходимо да се подхранва добре. Подхранването има значение и за обилния цъфтеж. В почвата може да се внасят бавноразтворими торове или редовно (1 път в месеца) да се подхранва с разтвор (1г/л с NPK — 20:20:20) минерално подхранване и през пролетта и есента – с микроелементи. Подхранващия разтвор не трябва да е с високо съдържание на азот, най-добре е да е със средно съдържание. Никога не се полива директно с подхранващия разтвор, когато почвата е просъхнала, винаги се полива първо с вода, а после с необходимия за подхранването разтвор, по този начин се избягва изгарянето на младите корени.

Adenium swazicum

ПОКОЙ:

За нормален ръст и обилен цъфтеж е желателно за се съблюдават сезонните изменения на условията за отглеждане. Продължителността и дълбочината на покой не е еднаква за всички видове, даже и за отделните екземпляри от един вид. За неговото настъпване може да се съди по внезапното пожълтяване и опадване на листата. За няколко седмици преди това растението намалява потребността си от вода и поливането трябва рязко да се намали. Примерно по време на есенното равноденствие понякога частично опадват старите листа, което очевидно е свързано с намяляването продължителността на деня. Този факт не трябва да служи за повод за намаляване на поливането, ако стеблата продължават да образуват нови листа. Частичното падане на листата понякога може да се дължи и на грешки, свързани с отглеждането или резки промени на времето.

Периода на покой в зависимост от вида може да бъде пълен (A. boehmianum и А. multiflorum) или частичен, когато само престават да избиват нови разклонения (А. somalense), но листата се съхраняват. Някои видове цъфтят за пръв път по време на покой (A. somalense, A. multiflorum).

Ако за дадения вид е задължителен покой е необходимо да се намали или прекрати поливането, когато нощните температури паднат редовно под 10° или когато растението само покаже признаци за преход към състояние на покой. За този период е необходимо сухо, прохладно и защитено от студове место. Силна светлина не е необходима с изключение на цъфтящите през зимата видове, кито при недостатъчна светлина няма да цъфтят нормално.

Много е важно да се определи краят на периода на покой. Корените често гният точно в резултат на твърде рано започнало поливане. Много чувствителни към преполиване са присадените растения, особено дървовидната форма A. somalense от северозападна Кения. От друга страна, адениумите обикновено не образуват листа, когато почвата е съвършено суха. Затова все пак се препоръчва умерено поливане през зимата (веднъж месечно за големи растения с опадали листа) През пролетта трябва внимателно да се следи за пъпки. При първия признак на тяхното пробуждане трябва постепенно да се уеличи поливането, докато не започне активен растеж.

ПРЕСАЖДАНЕ:

Даже ако редовно се подхранват адениумите се нуждаят от достатъчно пространство за кореновата система. Желателно е често да се пресажда по-често, докато растението достигне желаният размер. 1-2 пъти в годината (за малките растения), след това веднъж в годината и по-възрастните на 2 години. Могат да се използват всякакви саксии (керамични, глинени, пластмасови). Важна е формата - добре е да се използват чашковидни съдове или широки контейнери, тъй като цилиндричните или правоъгълните могат лесно да разрушат мощните корени. Пресаждането, както обикновено се прави в началото на периода на вегетация за да се оползотвори напълно до есента почвата (това намалява риска от загниване от излишна влага).

Малките растения е добре да се държат в дълбоки саксии, в хранителна почва. За по-възрастните саксията се подбира саксия с височина равна на диаметъра на саксията, т. е. по-малки. Причина за това – е растящия главен корен, който дава разклонения в разни страни. А с възрастта израстват, така наречените подмишнични корени от ствола и много добре се разпространяват в горния слой. Особено, ако всеки път при пресаждането, възрастното растение се повдига малко над нивото на почвата. И задължително трябва добър дренаж и големи дупки отдолу.

След пресаждането растението не трябва да се полива една седмица, даже повече, ако основните корени са повредени или времето е лошо). Растенията с нетравмирани големи корени започват да се поливат веднага, иначе може да започне период на покой, включително до другото лято.

Adenium_arabicum

ПОЧВА:

Да се даде единствена рецепта за почвата на адениума е невъзможно. Едни и същи почви и природни материали могат да са различни при месните условия. Това, което е задължително е почвата да бъде добре пропусклива, без торф и без едър пясък (1-3 мм), независимо от дова,че другите сукулентни растения обичат едър пясък, от слабокиселинна до неутрална. Може да се използва земя от под липа, бреза или орех. За възрастните растения да съдържа 30% до 70% ситен керамзит (или натрошени керемиди) с диаметър (1-3 мм). Желателно е да се стерилизира или добави неголямо количство (1 г на 10 л) прахообразен фунгицид.

ПОДРЯЗВАНЕ:

Съществуват различни менения относно необходимостта от подрязване. Подрязване се налага само в изключителни случаи – за да се използва за вкореняване или да се премахне повредена част.

Често след есенно подрязване адениумите цъфтят оскъдно или въобще не цъфтят. Обяснение за това е, че цъфтежът се залага още през есента. Новите разклонения, плучени в резултат на подрязването не успяват да зацъфтят при условията на краткото лято.

ВРЕДИТЕЛИ:

Адениумите почти нямат вредители с изключение на паяжиннообразуващия акар. Мерките за борба са общоизвестните, но трябва да се помни, да се прилагат нови препарати не на цялата колекция, а да се изпита на 1-2 растения. Не се препоръчва използването на хербициди – някои от тях действат доста негативно на много от представителите на това семейство, в това число на адениумите.