Агаве - Agave

Семейство: агавовови (Agavaceae).

Родина: Мексико, тропична и субтропична Централна и Южна Америка.

Цъфтеж: В стайни условия изключително рядко.

Температура: умерена от пролетта до есента. През зимата (октомври-февруари) устойчивите видове се държат при температура 6-8°С, а топлолюбивите при 10-12°С.

Светлина: ярка. Може да се отглежда без слънчева светлина, на изкуствено осветление с продължителност на осветяването 16 часа на денонощие.

Поливане: от пролетта до есента в зависимост от просъхването на субстрата, през зимата умерено. Не понася преовлажняване на почвата, необходим е добър дренаж.

Влажност на въздуха: необходим е свеж въздух – през лятото помещението трябва да се проветрява. Не се нуждае от пулверизиране.

Период на покой: през зимата – поливането е рядко, температура на въздуха — 8-10°С. Високата температура и обилното поливане могът да доведат до гибел на растението.

Пресаждане: младите ежегодно през пролетта, възрастните растения при необходимост.

Размножаване: от семена и стъблени издънки, мястото на срязване трябва обезателно да се обработи.

Родина на това удивително растение (лат. agauos означава удивителен) е Мексико, Северна и Централна Америка.

Към рода агаве се причисляват повече от 300 вида, разпространени на островите в Карибско море, в Централна Америка и на юг в САЩ. В Европа агавето е пренесено през втората половина на XVI век и бързо се разпространява като экзотично, декоративно растение. В страните от Средиземноморието и по Черноморското крайбрежие на Крим и Кавказ агавето расте на открито в свободно състояние, в умерените и северните ширини - като оранжерийно и стайно растение.

Агаве са многогодишни безстъблени растения, твърде малко видове образуват къси вдървенели стволове. Листата са събрани в розетка над корените, често са много едри, месести, твърди, широки или тесни, върха на листата завършва с шиловидно твърдо острие, при повечето от видовете по краищата на листата има здрави завити или изправени шипове. Окраската на листата е сива, зелена, синьо-зелена, при някои видове краищата на листата са подчертани с жълти или бели ивици или с белезникави нишки, отделени от краищата с цепнатина. Листата са покрити с плътен восъчен налеп.

Цъфтящото агаве е забележителна и рядка гледка. На огромен, до 10 м, цветонос се образува съцветие с хиляди жълтеникави фуниевидни цветове. Цъфти веднъж на 10-15 години в естествени условия; в градините при саксийните култури - след 20-30-тата година от живота му; след цъфтежа растението умира, оставяйки многобройни коренови издънки.

Агавето се използва предимно като декоративно растение при оформяне на зимни градини, интериорни решения, в оранжерийни ескпозиции и на открито. Едрите растения трудно се отглеждат на закрито, но има видове, които се отличават с неголеми размери и много бавен растеж.

Но агавето се цени не толкова заради външността си. Растенията имат и голямо стопанско значение. Преди всичко, от тях се добиват влакна, от които се изработва груба тъкан и въжета, корабен такелаж и риболовни такъми, а също така и тънка (подобна на папируса) хартия (A. sisalana Perrine, A. fourcroyoides Lem и др.). От соковете на някои видове чрез специално варене се получава меласа, а при ферментация – алкохолни напитки. В народната медицина агавето се използва при ухапване от змии и насекоми.

Видове:

Най-популярния вид агаве е А. американска - A. americana L.

Храстовидно растение със скъсено стебло и 20-30 едри месести листа с шиповидни остриета, събрани в прикоренова розетка, височината му е 1-2 метра и диаметър повече от 3 метра. Листата са с дължина до 2 метра и ширина около 25 сантиметра, ланцевидни, с шиповидни зъбци по краищата. От розетките на листата с времето израства огромно метличесто съцветие (до 9 метра височина), 15-35 метличини и множество фуниевидни зеленикаво-жълти цветове с дължина 7-10 см. Розетката на агаве цъфти и плодоноси само веднъж, когато растението достигне 10 годишна възраст и повече, след което умира, но от основата му израстват многобройни нови издънки. Има редица облагородени форми:

A. americana L. var. aurea-marginata Trel -

Със силно скъсено себло. Листата са сиво-зелени, при възрастните растения достигат до 1, 5-2 м дължина, ширина при основата над 15-20 см. Към върха листа преминава в здрав остър шип; по краищата има светло-жълта ивица, което придава на растението много красив външен вид.

A. americana var. mediopicta Trel - А. Американска -

Отличава се с компактна форма и бели или жълти ивици в средната част на листа.

А. ивичеста (Agave striata Zucc.) -

Листата са линейни, 40-70 см дълги и 0.7 см широки, сивкаво-зелени, с тъмни ивици, с издадена от двете страни средна жилка, плътни, стоящи; връхния шип е кафяв, 0.6-0.8 см дължина. Расте сред ксерофитни храсти на височина 2000-2200 м над морското равнище в Мексико.

Поради размерите си и острите шипове на листата, те не са особено подходящи за малки вътрешни пространства.

A. attenuata Salm-Dyck —

Огромно растение със стебло, достигащо 1,5 метра на височина и 8-15 см. в диаметър, праводтоящо или леко сведено, увенчано с розетка от 20-25 месести листа. Листата са с дължина 50-70 см и ширина 12-16 см.

A. stricta Solm -

с възрастта растението се разклонява, става многорозетъчно, отделните розетки са много гъсти, кълбовидни и многолистни. Листата са сочни, правостоящи или леко извити, при основата разширени и рязко преминаващи в линейни, върховете са късо заострени, зелени. Цветоноса е с дължина 225 см. Високо декоративен вид. Родина - Мексико (Пуебло).

A. victoriae reginae T. Moore - А. кралица Виктория -

Много красив вид, препоръчителен за стайно отглеждане, листната розетка достигат 60 см в диаметър. Листата са 10-15 см в дължина, 5-7 см ширина, тъмно-зелени, с бели, косо разположени линии на двете страни; на обратната страна има ръб, по който, както и по краищата, има рогова линия. Връхчетата на листата са с един черен шип (1-2 см дължина) и един-два по-къси.

A. toumeyana Trel -

Многогодишно тревисто растение, образуващо туфи. Листната розетка е 30-80 см в диаметър. Листата са ланцетни, кожести, от 15 до 25 см в дължина и 10-25 см ширина, светло-зелени с бели ивици и отделени бели нишки по краищата; върха на листа е с шип 5-8 мм дълж. Родина - САЩ (Централна Аризона).

A. parrasana Berger -

Листната розетка достига до 60 см в диаметър. Листата са обратнояйцевидни, около 30 см в дължина, 10-16 см ширина, матово-зелени със синьо-сив восъчен налеп; горната страна е силно вдлъбната; краищата и върха на листата са с червено- кафяви шипове до 17-20 мм дължина.

A. lurida Ait -

Pастение със силно скъсено стебло. Сочните листа са събрани в прикоренова розетка. Растението е около 180 см в диаметър, листата са с дължина 120 см, линейни, плоски, сиво-зелени, по краищата с малки светли шипчета и завършват на върха с остър шип.

A. potatorum Zucc -

Листната розетка е 20-25 (рядко 55) см в диаметър. Листата са обратнояйцевидни, с форма на шпатула, 20-30 см в дължина, 9-11 см ширина, сиво-зелени с тъмно-червен или почти черен шип на върха. Краищата на листата са изрязани с шипове със същия цвят, като на върха. Родина - Централна Америка. Този вид има много красива разновидност var. Verschaffeltii

A. horrida Lem -

Листната розетка се състои от немногобройни обратноланцетовидни твърди кожести тъмно-зелени листа с около 40 см дължина. Краищата на листата са с рогов кант, вдлъбнато-зъбчати, зъбците са с дължина 1-2 см, почти черни, остри, здрави. Цветоноса е с височина до 4 м. Цветовете са дълги до 5 см, жълто-зелени.

A. funkiana С. Coch. et Bouche -

Безстъблено, мноогодишно, вечнозелено розетъчно растение. Листата са месести, тесни в основата, към средата се разширяват, по краищата и на върха с кафяви шипове, сиво- зелено-синкави. Това сравнително неголямо, бавнорастящо агаве е много подходящо за отглеждане в стайни условия на светли прозорци. Размножава се с издънки, които се отделят през пролетта или при пресаждане и се засаждат в неголеми саксии. Не е взискателно към почвата, в естествени условия расте на места с бедна песъчлива и камениста почва. Обича слънчево изложение на открито: балкон, тераса или открит прозорец. През зимата е най-добре да се държи в хладно помещение и да се полива рядко.

Грижи за растението:

Всички представители на рода са много непретенциозни растения. Предпочитат пряко слънчево осветяване, даже по обед. Но ако през есенно-зимния период слънчевите дни са били малко, то с увеличаването на светлата част на деня и слънцегреенето, е необходимо да се приучват постепенно.

Поливат се умерено, през зимата рядко, така че водата да не попада в розетката, не се нуждаят от пулверизиране. През лятото е необходимо да се проветрява помещението и ако има възможност – да се изнесе навън. През зимата е най-добре да се държи в хладни помещения при температура 10-16С, на добре осветено място. Към почвата растението не е взискателно, нерядко расте на бедни песъчливи и каменисти почви. Най-добри са сухите, добре дренирани и песъчливи почви. Препоръчва се почвен субстрат от равни части листовка и пясък.

Растението се пресажда през пролетта, само при крайна необходимост. Младите растения се пресаждат първоначално ежегодно, а след това на 2-3 години, а възрастните екземпляри – като отеснее саксията. Отглеждат се в плитки съдове.

При засаждането, кореновата шийка не бива да се засипва с пръст: тя трябва да е малко по-високо от нивото на субстрата. Около нея може да се насипе с пясък, за да се избетне загниване през зимния период.

Агавето се размножава от семена и издънки, образуващи се в основата на ствола. Семена се засяват през в февруари-март на дълбочина 0.5-1 см. При температура 20-25° семената прорастват за 5-7 дни.

15-20 дни след появата на първия лист, се развива втори, след 20 дни - трети лист, който за две седмици достига 8 см дължина. и 1.5 см ширина. През това време се появява трети допълнителен корен. След 2-3 седмици се показва четвърти лист и вече се формира розетка; скъсеното подземно стебло достига 1-1.5 см в диаметър. Скоро след четвъртия лист се появява пети.

Агавето се размножава и от издънки, образуващи се при основата на ствола, чрез разделяне, и отрязъци от коренището на скъсения ствол; на всяко отделно късче трябва да има по един възел. Отрязаните парченца се подсушават (2-3 ч), а след това се посипват с дървен въглен и се засаждат в пясък, при температура 20°.

Отделните издънки се засаждат в саксии. Състава на почвената смес е: торф, листовка, пясък (1:1:1 ). След засаждането, растението се полива едва след 2-3 дни.

През лятото младите растения е добре да се изнесат в парник. През първата година на вегетация младите агаве образуват по 4-6 листа, през втората - 7-9, през третата - по 10-12 листа.

Вредители: щитоносна въшка, листна въшка, трипс и акари.