Freesia

Семейство: Iridaceae.

Родина: Африка.

Цъфтеж: ежегоден, в зависимост от условията на отглеждане.

Светлина: ярка, с пряко слънчево огряване.

Температура: през вегетативния период: 12-16°C, през периода на покой 6-8°C.

Поливане: умерено по време на растежа, през периода на покой – не се полива.

Влажност на въздуха: при по-висока околна температура се пулверизира.

Подхранване: от момента на появата на бутоните се подхранва веднъж седмично, с разтвор на минерални торове - до завяхване на листата.

Период на покой: в зависимост от периода на растеж.

Пресаждане: ежегодно.

Размножаване: от семена и грудколуковици.

Към рода Фрезия (Freesia Klatt ) се отнасят около 6 вида от семейство Iridaceae. Родина - Африка.

Фрезията е грудколуковично растение. Листата и са тесни и дълги, ярко-зелени. Цветовете и са фуниевидни, с разнообразна окраска — бяла, синя, оранжева, кремава, виолетова и т.н.; силно ароматни, израстват на групи и са разположени едностранно на извитите, разклонени стъбла. Има прости и кичести форми.

Най-често срещани са различните сортове на F. Refracta и F. hybrida.

Периода на цъфтеж зависи от времето на засаждане на грудколуковиците.

Видове:

Freesia armstrongi Hort.

Разклоняващо се растение, с височина около 65 см. Цветовете са камбанковидни, ароматни. Тръбичката на цвета е бяла, с жълтеникаво-оранжеви петна в основата. Цъфти през късна есен.

Freesia hybrida е с тръбести цветове. Разтварят се едностранно, на тънък цветонос. Цветовете са със специфичен аромат. Често се отглеждат микс от сортове, на основата на този вид, с разнообразна окраска. Има сортове с еднотонна окраска на цветовете, двуцветни и кичести.

Freesia refracta (Jacq.) Klatt Синоним: Gladiolus refractus Jacq.

Също често срещана и има множество сортове. Растението е с височина около 30 см. Листата са линейни. Грудколуковицата е с яйцевидно-конична форма. Съцветието е класовидно и се състои от 3-5 цвята с жълта или зеленикаво-жълта окраска; ароматни; фувиевидни. Цъфти през пролетта.

Грижи за растението:

Предпочита ярка светлина и може да понесе преките слънчеви лъчи, но ако няма циркулация на въздуха, могат да се получат изгаряния. Подходяща е за отглеждане на южен прозорец. Препоръчва се да се предпазва само от силните слънчеви лъчи в обедните часове през лятото. Може да се отглежда и на западни и източни прозорци. На северен прозорец светлината може да не е достатъчна за нормалния растеж. През есента и зимата растението може да се доосветява с лампи с дневна или бяла светлина.

На младите растения се осигурява ярка, разсеяна светлина. Препоръчва се също растението да се адаптира постепенно към по-силна светлина.

През периода на растеж, фрезията се държи в хладно, сухо, добре проветряемо помещение, при температури около 16-18°С. Ако температурата в помещението е по-висока, се препоръчва да се осигури постоянен приток на свеж въздух.

При хладни условия се полива умерено, с мека престояла вода, след просъхване на горния слой на субстрата. Ако температурата се повиши до 22-25°С, поливането трябва да се увеличи, но без да се преовлажнява субстрата. Когато грудколуковиците прорастнат, се полива внимателно. През периода на покой не се полива.

Понася нормално сухия въздух - при хладни условия. През горещия сезон се препоръчва да се пулверизира с мека престояла вода ежедневно – рано сутрин.

С появата на цветните бутони, растението се подхранва веднъж седмично – с минерални торове – докато не завехнат всички листа.

През периода на нарастване на цветните бутони се внасят торове с по-високо съдържание на фосфор, а през периода на растеж на листата и след прецъфтяване – торове с по-високо съдържание на азот и калий.

Стъблата се привързват към опора. Цъфтежа продължава около 15-20 дни. Възрастните растения цъфтят по-слабо от младите.

След прецъфтяване, цветоноса се отрязва; растението продължава да се полива 5-6 седмици, докато се образуват новите грудколуковици. След това поливането постепенно намалява - до пълното отмиране на листата; грудколуковиците се изваждат и се съхраняват в сух торф, на прохладно и светло, при температура 6-8°С, до следващото лято. Може да се засадят и веднага в саксии – оставят се в прохладно, светло помещение - до появата на бутоните. След това се преместват на прозоречния перваз. Температурата трябва да бъде 12-16°С.

Отглежда се както от семена, така и от грудколуковици.

Семената се засяват по различно време.

Поникват за 20-ина дни. За субстрат за посева се изпозва смес от листовка и пясък, или готов субстрат за луковични и пясък. Почвата се навлажнява и се засяват семената. Покриват се с тънък слой субстрат – с дебелина около 2 мм и се оставят на сенчесто място.

Когато семенаците достигнат височина 2-3 см, се прореждат и се оставят по 10 растения в саксия. Ако посевът е в края на пролетта, младите фрезии разцъфват в края на зимата.

Грудколуковиците са засаждат или през пролетта, или в средата до края на лятото, в средни по размер саксии (около 12 см) - по 5-6. Много източници препоръчват преди засаждането, да се оставят за 10-15 дни при температура 28-30° С. За по-пищен цъфтеж се подбират по-едри грудколуковици. На дъното на съда се прави слой из черупки, камъчета и пясък, насипва се почвена смес от 1 част градинска почва и 1/3 част пясък с добавка от дървен въглен; или се използва готов субстрат за луковични.

Грудколуковиците се засаждат на дълбочина 2-3 см. Саксията се оставя на прохладно, светло място и не се полива, докато не прорастнат листата. След това се полива умерено, с мека престояла вода, колкото да не се засушава почвата. Когато се появят цветните бутони и цветовете, поливането се увеличава.

Вредители: акари и листни въшки.