Ятрофа — Jatropha

Семейство: Euphorbiaceae.

Родина: тропиците и субтропиците на Америка и Африка.

Цъфтеж: през пролетта и лятото.

Растеж: среден.

Светлина: ярка. Растението понася преките слънчеви лъчи, но трябва да се пази от лятното обедно слънце.

Температура: през лятото — 18-22°C, през зимата — 14-16°C.

Поливане: през лятото умерено, през зимата много ограничено.

Влажност на въздуха: няма съществено значение.

Подхранване: през пролетта и лятото ежемесечно с торове за кактуси.

Подрязване: не е необходимо.

Период на покой: през зимата. Растениета се оставя в прохладно светло помещение и се полива много рядко.

Пресаждане: веднъж на 2—3 години.

Размножаване: от резници и семена.

Към рода Ятрофа (Jatropha L.) принадлежът около 150 вида от семейство Euphorbiaceae. Распространени са в тропическа Америка и Тропическа Африка. Дървесни видове, храсти и многогодишни тревисти растения.

Ятрофата се отличва с оригиналния си ствол: удебелен в основата и стесняващ се при върха. Тази форма на растеж е характерна за каменистите пустини, където има малко възможности за формиране на подземни органи със запаси от влага. Изхода е един — да се складира вода в удебелената долна част на ствола. Еще една особеност на ятрофата е това, че дръжките са прикрепени не в края, а близо до средата на листата. Височината на растението достига 50—70 см. Най-често срещания вид е J. podagrica.

Ятрофата цъфти редовно с ярки съцветия на дълги цветоноси. Често цъфтежа започва преди израстването на листата (през май), а по-късно се появяват широко – нарязаните листа на дълги дръжки, до 10-20 см.

Видове:

Я. подагрика (Jatropha podagrica Hook.) -

Родината на вида е Централна Америка. Това са сукуленти, листопадни храсти до 0,6 м височина, с грудковидно удебелен ствол. Листата са щитовидни, 3—5-делни, 10—20 см дълж. Цветовете са събрани в съцветие с формата на чадърче, на върха на стволовете, червени. Цъфтежа е през май-юни.

Грижи за растението:

Ятрофата предпочита светли, слънчеви места със защита от обедното слънце. Подходяща е за отглеждане на южен прозорец, расте добре и на западни и източни прозорци. След дългия мрачен зимен сезон или след пресаждане, растението трябва внимателно да се адаптира към слънчевата светлина, за да се избегнат изгарянията по листата.

Оптималната температура на въздуха през лятото е 18–22°C, а през зимата — 14–16°C. През зимата е допустимо растението да се остави при стайна температура.

От пролетта до есента ятрофата се полива умерено, с мека престояла вода, след просъхване на горния слой на субстрата. Най-важното е — да не се преполива, от това растението загнива. През зимата поливането е ограничено. Ако през есента или зимата растението хвърли листата си, поливането се прекратява напълно, в саксията може да се остави гъба, която периодично да се мокри. Нормалното поливане се възобновява през ранна пролет, когато израстват новите клони.

Ятрофата понася много добре сухия въздух на затворените помещения и не се нуждае от пулверизиране. От време на време листата може да се обтриват с влажна кърпа.

През пролетта и лятото ятрофата се подхранва с торове за кактуси.

Растението се пресажда веднъж на 2—3 години, през пролетта в смес от: торфена почва, листовка, торф и пясък. Полезно е да се добавят и дребни камъчета или парченца кирпич. Повърхността може да се мулчира с керамзит. Растението изисква широка и недълбока саксия с добър дренаж.

Размножава се от семена и резници, но семената бързо губят кълняемост.

Засяват се на повърхността, в смес от равни части пясък, торф, торфена почва и листовка. Температурата на почвата трябва да е 25°C. Саксията се покрива със стъкло и се оставя на топло.

Растенията се размножават и от вдървенели резници. Засаждат се в плитки съдове. Температурата се поддържа 28—32°C. Резниците се вкореняват за месец. След това се засаждат в 7-сантиметрови саксии. Субстрата за младите растения е съставен от: торфена почва — 1ч., хумусна почва — 1 ч., пясък — 1ч.

Мерки за сигурност: всички части на растението са отровни.

Вредители: акари и трипс.