Sarracenia

Семейство Сарацениеви (Sarraceniaceae) включва три рода: сарацения (Sarracenia) — 10 вида, дарлингтония (Darlingtonia) — 1 вид и хелиамфора (Heliamphora) — 6 вида, разпространени в южната част на Северна Америка и северо-източна Южна Америка в тропическите, субтропичните и умерените области. Всички представители от семейството са блатни растения, чиято “месоядност” е обусловлена от недостига на хранителни вещества в почвата.

Сарацениите са култивирани отдавна. В Западна Европа се отглеждат на открито, а сарацения пурпурна дори расте в естествен вид покрай блатата на Ирландия и Южна Англия. Формите, хибридите и сортовете сарацении се различават по формата на листата, окраската и големината на цветовете.

Отглеждат се с лекота в домашни условия, без особени гржи. Най-подходящо е да се засадят в саксия с кашпа, или в две саксии – една в друга, със сфагнум помежду им, за поддържане на необходимата влажност на почвата. В същото време сарацениите най-често страдат от преовлажняване на почвата, особено, ако дренажа не е добър. За целта се използват керамични парченца или пенопласт. Почвената смес трябва да е лека и бедна: промит кварцов пясък, нарязан сфагнум и торф (1:2:3) с добавка от парченца дървен въглен.

За поливане се използва само дестилирана или чиста снежна (дъждовна) вода.

Оптималното място за тях е прозоречният перваз, с постоянен достъп на свеж въздух. През зимата е допустимо понижаване на температурите до 10—15С.

Растението може да презимува в хладен мини-парник. През лятото саксията може да се изнесе на открито. Растението не трябва да се излага веднага на директно слънце, а постепенно да се аклиматизира. Не е необходимо доосветяване. Това променя ритъма на растенията. Първоначално се развиват добре, но след това бързо остаряват и умират.

Местоположение:

Проветриво и светло. Растенията, презимуващи при температура около 0 градуса, могат да стоят на тъмно, например в защитен парник, прикрит с листа.

Светлина:

Ярка.

Поливане:

Обилно, само с мека вода. Подходящо е растението да се постави във влажен торф или през лятото да се изнесе на открито. Ако има възможност, може да се засади в близост до водоеми, на дълбочина - до повърхността на саксията.

Влажност на въздуха:

Умерена.

Размножаване:

От семена и чрез разделяне на коренището.