НАСЕКОМОЯДНТЕ РАСТЕНИЯ

Тези удивителни растения – хищници са малко познати у нас.Те се делят на три основни групи в зависимост от механизма който използват за хващане на жертвата.

Растения с листа капани – двете половини на листа завършват със зъбци и се затварят,растения със листа покрити с леплив секрет с аромат ,който привлича насекомите,отделян от власинките и растения на които листата са с форма на фуния с капаче изпълнена с сока на растението.

НЕПЕНТЕС (Nepenthes lowii)

Освен обикновените листа,които са с издължена форма има и делвички с капаче.

Вътре в делвичката растението отделя фермент – непентесин.По края в горната част са разположени жлези,които отделят нектар привличащ насекомите.

Насекомите влизат вътре в делвичката се плъзват по вътрешната стена и попадат на дъното,където са подложени на действието на фермента,преработват се и се усвояват от растението.

Делвичките достигат дължина 20 см. а по някога и значително повече.Количеството на фермента може да достигне до 2 литра.

Разпространено е в тропическите области на Азия и Австралия

За съжаление у нас може да се отглежда само в парник защото му е необходима висока влажност на въздуха и топлина.В противен случай не живее дълго.

Няма смисъл да го купувате ако не можете да осигорите необходимите условия за живот на растението.

Растението трябва да е окачено за да може делвичките му свободно да висят.

Трябва да е на светло през цялата година,но не под преки слънчеви лъчи.Температурата не бива да пада под 20°С ,през зимата малко по-ниска температура се отразява добре на израстването на делвичките.

Земята му трябва да е рохкава и добре дренирана,добре е да има в нея и мъх.винаги влажна.Добре е саксията да се поставя във вода.В никакъв случай не поливайте растението с твърда вода,оптималната влажност е - 80%.

Може да се подхранва с тор за цветя с 1/3 по-слаба концентрация отколкото е посочено на опаковката и то само след като растението е полято от март до септември на всеки две седмици.

ВЕНЕРИНА МУХОЛОВКА (Dionaea muscipula)

Този оригинал е хищно южноамериканско растение,което има дълги зъбци по края на листата.Ако насекомото докосне чуствителните власинки върху листа,капана моментално се затваря и насекомото не може да се измъкне.Интересно е да се знае че капана сработва само ако насекомото докосне едновременно повече 2-3 власинки.Ако докосне само една капана не сработва.Някой насекоми,безнаказано пият сладкия нектар на това растение,внимателно промъквайки се и докосвайки само една власинка.

Всеки лист се затваря няколко пъти,след което умира,поради това не дразнете растението за атракция.

За съжаление,както повечето насекомоядни извън естествената им среда и поради ниската влажност на въздуха,както и поради високата температура през зимата не може да се отглежда извън оранжерия.

Обича светлото но не пряко слънце,зимата температурата трябва да бъде 5-10 градуса също така добре осветено място.

Почвата е добре дренирана рохка и постоянно влажна.Полива се само с мека вода.Зимата поливането се ограничава,растението не се пръска,най добре е дасе държи в аквариум открит отгоре или добре обдухван и стерморегулациялМоже от време на време да се наторява с тор за цветя на 50% по слаб от препоръчаното и след поливане.

Както всиччки блатни растения тя се нуждае от кисела проницаема почва,в случая торфа дава добър резултат.За да се избегне осоляването на почвата,всяка година трябва да се пресажда в нова почва.

Darlingtonia californica

Трансформираните и в капани листа,привличат насекомите с отделяната от тях миризма.Насекомите попаднали в капана се разтварят от храносмилателните соковете и растението получава необходимата храна.Но това е допълнително,основната храна постъпва през кореновата система.

Много красиви жълти или червено кафяви цветове на дълги стебла,през юни.

Да се приспособи за домашно отглеждане е доста сложнолнай добре е да бъде в оранжерия – парниково сандъче,изолирано с мъх и листа срещу ниските температури.Тъмнината в периода на покой не им пречилНай-добрата почва за тях е торфа.

Обичат от светло до слънчево,през лятото трябва да са предпазени от пряко слънце,през зимата спокойно издържа на ниски температури но над нулата.

Обича водата обилно поливане,постоянна влажност,в периода на покой почти не се полива – само с мека вода.

Drosera L.

Листата в близост до корена са покрити с чуствителни власинки с жлези.Власинките хващат насекомото и го покриват със секрет,когато насекомото се разтвориллиста отново се отваря.

Предпочита светло,слънчево проветриво място.Зимата обича да му е по-хладно около 5 градуса или малко по-високо от 10 градуса.Зелените видове от субтропичните райони са на по-висока температура 18 градуса.

Почвата трябва да бъде постоянно влажна,изключвайни периода на покой,при условие,че растението зимува на прохладно място.За поливане може да се използва само мека вода.

САРРАЦЕНИЯ - Sarracenia

И ето го любимото ми растение,без съмнение най-интересното.

Да наблюдаваш,как тези хищници ловко ловуват насекоми-Сараценията хваща паяци и мухи-Венерината мухоловка предпочита мухите и комарите а Росянката малки мушици и мравки е наистина изключително.

В западна европа Сараценията се отглежда на открито.

Това растение е специфично,то се развива успешно в дома и не изисква особени грижи.За негов дом е най-добре да се използва глинена саксия и по широка кашпа и да се поставят една в друга,като помежду им се постави мъх за да се съхрани влагата по-добре в почвата.Въпреки,че тя често страда от преовлажняване,особено при лош дренаж.

Дренажа е особено важен – най-добре е да се използват парчета от печена глина.Почвената смес трябва да е бедна тя се прави по следния начин-едър кварцов пясък,рязан мъх и торф -1:2:3 с добавка 1/5 дървени въглища на късчета.

Препоръчва се за поливане да се използва дестилирана вода,но от личен опит мога да кажа,че вода като тази във София е достатъчно да ври 15 мин.

Оптималното място в къщи е до прозореца,най добре ако е непрекъснато леко отворен,през зимата се чувства добре при 10-15 градуса.

През зимата е хубаво саксията да е в сандъче с мъх и листа,през лятото на балкона.В началото трябва да се пазят от преки слънчеви лъчи – на разсеяно осветление,но след това това не се налага и все пак избирайте място което да е на слънце сутринта.

Растението задължително трябва да почива през зимата,в противен случай бързо старее и загива.Растение което зимува при температура около 0 градуса може да се държи на тъмно.През това време растението се полива 1 път на месец и то не обилно.

В никакъв случай да не се наторява!

През неблагоприятния сезон може да се отреже мъничко късче телешко месо и да се пусне в някой от листата капани.

Не е добра идея да се излива сока от чашките,трябва да знаете ,че външната част на листата не могат да издържат и изгарят ако само се докоснат от този сок.А и възстановяването му изисква усилия от страна на растението.В никакъв случай не сипвайте вода в чашките.

Не се притеснявайте ако ви се струва,че сока му е малко или много,растението само регулира количеството му според нуждите си.

Имайте предвид,че ако не му достига месо прави само обикновени листа и неможе да създава видоизменени.

Цъфти през май-юни с едър цвят на дълга дръжка.Размножава се успешно със семена.