Тигрида

Tigridia Pavonia(L.f.)Ker. - Gawl.

Тигридия

Сем.Iridaceae - Перуникови

30-70 см, VІІ - VІІІ

Около 13 вида от рода са разпространени в Мексико и Централна Америка, но като декоративен се използва само един - Тигридия павония.

Растението е многогодишно и се развива от грудколуковица.Листата са мечовидни, светлозелени.Цветоносните стъбла завършват с единични цветове. Цветовете са с диаметър до 10 см и двуцветни - външните венчелистчета са яркочервени, а вътрешните - жълто-оранжеви с червени петна. Съществуват форми с бели, нежно розови, лилави, оранжеви багри и нискорастящи - с червеникави цветове.

Тигридията е светлолюбива култура, но към почвата не е взискателна.Размножава се със семена и грудколуковици.Семената се засяват през април-май.Получените растения цъфтят през първата или втората година.Цъфтящите растения се получават от грудколуковици с размер над 7 см.Грижите за растенията през вегетацията са аналогични с грижите при гладиолите.През есента грудколуковиците се изваждат от почвата, посипват се със сух пясък и се съхраняват при температура 4-7 градуса.В края на март се засаждат в саксии с лека почва ( най-добре листовка) и се поставят на топло, за да поникнат. Засаждат се на открито след преминаване на късните пролетни слани на дълбочина 4-5 см. Зимуване на открито може да се допусне само в най-южните райони на страната, като грудколуковиците се покриват с листа или слама.

Тигридията се използва в озеленяването като самосоятелни групи или за бордюри.