Каладиум — Caladium

Семейство: Ароидни (Araceae).

Родина: тропиците на Америка.

Цъфтеж: през пролетта и лятото.

Растеж: бърз.

Светлина: ярка разсеяна. Растението трябва да се пази от пряката слънчева светлина.

Температура: целогодишно 20-25°C, не по-ниска от 18°C.

Поливане: през периода на вегетация обилно. През периода на покой не се полива.

Влажност на въздуха: висока, не по-ниска от 70%.

Подхранване: след като завърши растежа на стеблата и до началото на август, веднъж седмично с минерални торове с препоръчаната от производителя концентрация. През август подхранването се спира.

Период на покой: от септември до края на февруари – началото на март. Грудките се оставят в субстрат при температура не по-ниска от 18°C.

Пресаждане: ежегодно, в края на февруари — началото на март.

Размножаване: от грудки и семена.

Рода Каладиум (Caladium Vent.) наброява около 15 вида растения и принадлежи на семейство ароидни. Разпространени са в тропическа Америка.

В превод от местното туземско наречие Caladium означава «растение с ядивни корени». Това са многогодишни грудкови растения. Листата са прикоренови, едри, повече или по-малко стреловидни, сърцевидни, пъстроцветни, на цветни петна и с рисунки с различна форма и размер. Цветовете са малки, събрани в грозд.

Каладиумите се радват на голяма популярност като листно-декоративни растения.

Основното достоинство на каладиума е необичайното разнообразие от цветове, обагрящи едрите му листа. Но удоволствието от гледката на пъстрите листа не продължава дълго (от есента до началото на есента). Както при повечето грудкови растения, през зимата настъпва период на покой. Листата изсъхват, опадат, и растението почива до следващия пролетно-есенен сезон.

Каладиума е много взискателен към условията на отглеждане, и ако не се спазва последователен режим, растението може да загине.

Видове:

Огромното разнообразие от сортове каладиуми (няколко хиляди) са обединени в една обща група на т.нар. ботанически каладиуми — С. x hortulanum Birdsey. Те са въведени в резултат на кръстоски между С. bicolor, C. schomburgkii и др.

К. Хумболт (С. humboldtii Scaott). Синоними: К. аргинтес (С. argyntes Lem.), К. мириостигма (C. myriostigma K.Koch), К. Хумболт разн. мириостигма (Caladium humboldtii var. myriostigma (K.Koch) Engl).

Обитава влажните тропически гори на Бразилия. Листата са многобройни, стреловидно-яйцевидни, б—8 см дълж. и 4 см шир., тъмно-зелени, между жилките бяло-сребристи, с петна с различни размери.

К. двуцветен (С. bicolor (Ait.) Vent.). Синоними: при този вид в различни източници могат да се срещнат голямо количество синоними, основно Арум двуцветен (Arum bicolor Aiton).

Расте в тропическите влажни гори, по влажните планински склонове на Бразилия и на Големите и Малките Антилски острови. Грудките са кръгли, плоски. Листата са многобройни, стреловидно-яйцевидни или сърцевидно-яйцевидни, в средата триъгълни, 8—12 см дълж., синьо-зелени, между жилките с неравномерни бели или червени петна. Дръжката е няколко пъти по-дълга от самия лист.

К. Шомбург (C. schomburgkii Schott).

Среща се във влажните тропически гори на Бразилия, Гвиана. Листата са овално-елипсовидни, в основата слабо сърцевидни, 10—15 см дълж. и 7—12 см шир., отгоре червени, сребристи между жилките, отдолу по-светли. Има редица форми, различаващи се по рисунъка и окраската на листата: разн. Caladium schomburgkii var. argyroneurum (K. Koch) Engl — с бели жилки; разн. Caladium schomburgkii var. erythraeum (K.Koch) Engl.— листата са червени, а жилките сребристи.

разн. Caladium schomburgkii var. venosum (N.E.Br. Engl.) — Листата са продълговато-овални, в средата триъгълни, 18—25 см дълж. и 8—12 см шир., зелени, по краищата червени; жилките са жълтеникави. Дръжката е зелена, с черни петна. Това е родителска форма за сортовете със сърцевидни листа.

Грижи за растението:

Каладиума се нуждае от ярка разсеяна светлина. Растението понася преки слънчеви лъчи само сутрин и в късните следобедни часове. Подходящо е за отглеждане на западен и източен прозорец. На южен прозорец е необходимо да се обезпечи защита от преките слънчеви лъчи.

Температурата не трябва да пада под 20°C, а най-добре да е 22-25°C. Това се отнася и за температурата на почвата. През периода на покой температурите също не трябва да се понижават под 18°C.

През периода на вегетация каладиума се полива обилно, с мека престояла вода със стайна температура, след просъхване на горния слой на субстрата. Почвата трябва да се поддържа през цялото време влажна. Препоръчва се растението да се постави в съд с вода или да се обвие с влажен торф. В края на август — началото на септември поливането се намалява. През периода на покой се допуска много рядко овлажняване на субстрата, с цел да се избегне излишно сбръчкване на грудката. След пресаждане, грудката се полива внимателно, без да се допуска прополиване. Според нарастването на листната маса, поливането се увеличава.

Препоръчителна е висока влажност на въздуха, не по-малко от 70%. По-ниската влажност се отразява пагубно на растението и даже може да го убие. Полезно е и да се разпръсква влага над растението, като се избягва прякото попадане на капки по листата, вследствие на което се появяват кафяни петна. Добре е саксията с растението да се постави върху съд с влажен торф или керамзит.

След като завърши периода на растеж на стеблата, до началото на август растението се подхранва веднъж седмично с минерални торове с нормална концентрация. През август подхранването се прекратява.

Периоди на покой и вегетация при каладиума.

Растението има ясно изразен период на покой. През август листата умират и поливането постепенно се спира. Грудките остават в саксията, в суха среда. До март грудките се съхраняват на сухо място. Освен в стария, сух субстрат, може да се оставят и в пясък при температура не по-ниска от 18°C, най-добре при 20°C. За да се избегне значителното сгърчване на грудката, субстрата периодично се овлажнява. Прорастването започва през първите дни на март. В края на февруари-март грудките се почистват, малките се отделят от едрите и се засаждат в саксии. Препоръчителен е следния състав на субстрата: хумусна почва — 1 ч., листовка— 1 ч., торф — 1ч., пясък — 1/2 ч, pH на почвата трябва да е около 6. Температурата трябва да е не по-ниска от 20—22°C. Полива се внимателно, с мека престояла вода. След няколко дни започват да се образуват корени, а след това започва растежа. След появата на прорастъците, поливането се увеличава, а след това почвата трябва да се поддържа обилно влажна.

Най-благоприятните условия за растеж на каладиума са — температура не по-ниска от 20°C, светло място (колкото по-светло, толкова по-интензивна е окраската на листата), защита от преките слънчеви лъчи, обилно поливане.

Появата на съцветията се наблюдава след като са се развили вече 3—4 листа; цъфтежа продължава няколко дни, семената съзряват след 2 месеца. Женските цветове са разположени в долната част на съцветието, а в горната са мъжките (плодника узрява по-рано и прашеца се посипва). Листата се съхраняват продължително време, както върху растението, така и отрязани (във ваза или букет). Вегетативния период при каладиумите е кратък (от март до края на август).

Каладиумите се размножават от грудки и семена.

При семенното размножаване, семената се засяват скоро след като се съберат. Използва се субстрат, състоящ се от равни части листовка и торф. Пониците се появяват на 14—18-ия ден. През есента на същата година образуват грудки, които се хранят, както и другите грудки, до засаждането през февруари—март. За съжаление, при семенното размножаване се наблюдава унаследяване на различни наследствени белези от родителите, но не всички.

Размножаването на каладиумите от грудки може да се направи през февруари —март. Грудките се разделят на части, но е необходимо на всяка от тях да има точка на растеж (не по-малко от една). Повърхността на срезовете се посипват със стрит дървен въглен. Грудките се засаждат в торфена почва, смесена с пясък и след засаждането се поставят в светло помещение при температура 22—24°C.

Възможни трудности:

За да се получи по-богата корона и добър декоративен ефект, е добре да се подбират двугодишни грудки. Едногодишните грудки се засаждат, за да се доразвият и достигнат зрелост.

Каладиума е много чувствителен на студа и недостатъчната влага, за това е необходимо внимателно да се следи за температурата в помещението и редовното поливане.

Вредители: листна въшка.