Аверойя – Averrhoa

Синоним: Карамбола
Семейство: Oxalidaceae R.Br.
Родина: Цейлон, юго-източна Азия, Китай.
Цъфтеж: През пролетта, може да цъфти по няколко пъти през годината.
Растеж: бавен.
Светлина: ярка разсеяна, без пряка.
Температура: през лятото 22-25°C, през зимата не по-ниска от 18-20°C.
Поливане: през лятото обилно, през зимата поливането се съкращава, като се следи субстрата да не просъхва изцяло.
Влажност на въздуха: висока.
Подхранване: от март до септември, на всеки две седмици.
Подрязване: през пролетта, младите стъбла могат да се прищипват.
Период на покой: през есенно-зимния сезон, полива се умерено, добре осветено място, температурата на въздуха трябва да е 18-20°C, без подхранване.
Пресаждане: през пролетта, младите ежегодно, възрастните екземпляри на всеки 2-3 години.
Размножаване: през пролетта, от семена и чрез отводки.

Рода Аверойя (
Averrhoa L.) включва два вида дървета от семейство Oxalidaceae. Името на рода е в чест на източния лекар и философ, живял през ХІІ век - Авероес (Averroes). В естествени условия тези растения достигат до 10 м височина. Цвета на кората е сиво-кафяв. Листата са поредни, яйцевидни и заострени при върха, с дълж. от 3, 5 и до 7 см и шир. от 2-4 см и през сухите сезони опадат. Цветовете са дребни, на къси дръжки, събрани в пазвени, много къси и неразклонени цветоноси, по основния ствол или по-големите клони.
Плодовете са различни. При
Averrhoa carambola плодовете са едри - до 10 см дълж. и 5 см диаметър, с 4 или 5 крилати ребра(!), светло-зелени, развиващи се на едрите клони и на стъблото (явление каулифлория). В разрез, плодовете са с форма на звезда, месести, с кухина. Имат кисел вкус, подобен на ябълка, ананас и киви. Заради формата си, в някои страни ги наричат «плод звезда», «ябълкова звезда». Зрелите плодове са златисто-жълти. Плодовете на Карамбола се консумират пресни, прибавят се в салати и десерти, от тях се приготвя желе. Богати са на витамин С.
Аверойя билимба или Краставиченото дърво
(A.bilimba) има едри, наистина подобни на корнишони плодове.

Те са ядивни, съдържат лимонена киселина. Формата им е елипсовидна до цилиндрична, дълж. от 4-10 см. На върха на плода има 5 ребра, които не са така изразени, както при карамболата. Кожата е лъскава и тънка. Семената са малки (6 мм), кафяви, закръглени. В някои страни, плодовете се използват в сладкарската промишленост, за приготвяне на варива, желета, разхладителни напитки. Растенията плодоносят на три-четири годишна възраст.
При хора с бъбречна недостатъчност и повишена стомашна киселинност, употребата на плодовете Авероя трябва да е ограничена.
Растенията се отглеждат в зимни градини, оранжерии, вътрешни дворове — патио.

Видове:

Averrhoa carambola L.

Дърво, с височина 5-6 м. Листенцата са яйцевидни, заострени, с дълж. 3,5 — 4 до 5 см и 2-3 см ширина. Листата са двойноперести, чувствителни на светлина, допир и на смяната на сезоните. В такива случаи се свиват или сгъват. Като цяло разклонената, кръгла корона изглежда много красиво. Цъфти с малки пухкави розово-виолетови цветове, събрани в пазвите на листата. В стайни условия цъфти през зимата, а през пролетно-летния сезон може да цъфне три-четири пъти. Разпространена е в Юго-Източна Азия, в Бразилия, Гана, Гайана, Полинезия. В САЩ, щата Флорида и на Хаваите се отглежда с търговска цел. В редица страни от сока на плодовете се приготвя вино.

А. билимби или Краставичено дърво (A. bilimbii L.).

Дърво с височина до 10 м. Листата са двойноперести, яйцевидни, заострени, с дълж. от 3,5 до 7 см и 3 см ширина. Цветовете са дребни, жълтеникаво-бели или жълтеникаво-виолетови, ароматни, събрани в пазвите на листата. Заради големите си размери, рядко се отглежда на закрито. Освен това в стайни условия е много взискателно.
В различни източници се споменава
Averrhoa acida, но всъщност това е Phyllanthus acida, която няма нищо общо с рода Аверойя.

Грижи за растението:

Аверойята изисква интензивна разсеяна светлина, без пряко слънчево огряване.

През летния сезон растението понася добре умерени температури. През зимата температурата се понижава до 18°С.

От началото на пролетта до есента се полива обилно. През зимата се полива внимателно, като се следи субстрата да не се преовлажнява или да се засушава прекалено много.

В естествени условия рядко расте по много влажни, тропически места. Предпочита области със сухи сезони. В стайни условия трябва да се пулверизира.

През вегетативния период се подхранва веднъж на две седмици, с минерални торове. През периода на покой не се подхранва.

За да се оформи короната е необходимо да се провежда прореждащо подрязване на слабите и удебелени листа. Ако на растението се осигури период на покой, връхните клончета изсъхват, а през пролетта от пробуждащите се пъпки израстват нови клони и ствола се разклонява. Ако растението се отглежда без период на покой, с подсветка, тогава ствола не се разклонява и клоните не са устойчиви във вертикално положение и се нуждаят от опора.

Растенията се пресаждат през пролетта, младите ежегодно, възрастните екземпляри на всеки 2-3 години. Почвата трябва да е хранителна и влагоемка. Субстрата се подготвя от: торфена почва, листовка, хумусна почва, торф и пясък (2:1:1:1:1), със слабо кисела реакция.

Размножава се от семена и чрез отводки.

Семената се засяват веднага след събирането им, във влажен субстрат, състоящ се от пясък, торф и перлит (0.5:1:1). Семенаците се пикират в смес от: торфена почва, листовка, хумусна почва и пясък (1:1:1:1). Поливат се обилно и се поддържа температура около 20°C.

Възможни трудности:

Растението хвърля изведнъж всичките си листа:

През периода на покой растението може да хвърли листата си. Причина може да бъде и засушаването на субстрата.

При карамбола трудния момент е първото презимуване. Листата опадат, стъблото при върха изсъхва, а една част остава жива. В последствие, растението започва да се разклонява. Ако не се осигури период на покой, трябва да обезпечи подсветка. Растението може да се издължи силно и се налага подрязване и опора.
Краставиченото дърво (A.bilimbii) е капризно растение и трудно преживява презимуване в стайни условия.