Биофитум — Biophytum

Семейство: Oxalidaceae.
Родина: тропическите райони на Азия и Африка.
Цъфтеж: от юли до септември.
Растеж: среден.
Светлина: ярка разсеяна.
Температура: през пролетно-летния сезон – 18-25°C, през зимния сезон, не по-ниска от 16°C.
Поливане: през летния сезон - обилно, през зимния сезон — умерено. Не се допуска преовлажняване на субстрата.
Влажност на въздуха: висока. Подходящ е за отглеждане в терариуми. Задължително се пулверизира.
Подхранване: През вегетативния период биофитума се подхранва веднъж на 2-3 седмици, като се редуват минерални и органични торове.
Период на покой: в стайни условия е задължително (от октомври до февруари), заради понижената интензивност на светлината и влажността на въздуха, при температура, не по-ниска от 16-18°C.
Пресаждане: възрастните екземпляри, през 1-3 години.
Размножаване: през пролетта, от семена.

Рода Биофитум (
Biophytum DC.) включва около 50 вида многогодишни и едногодишни растения от семейство Oxalidaceae. Разпространени са в тропиците.
Името на рода произхожда от гръц.
«bios» – живот и «phyton» — растение. Характерна реакция на растението, при резки външни дразнения е събирането на листата. Движението на листата е предизвикано от изменения на тургорното налягане в клетките на местата, в които листата се сврзват. Цветовете са оранжеви, жълти, бели или розови. Единичното стъбло с розетка от листа на върха придава на растението вид на мъничка «палма». За стайно отглеждане, най-често се среща Biophytum sensitivum.
Екстракт от листата на биофитума се използва в медицината, за лечение на диабет. Biophytum petersianum е традиционно използван за затваряне на рани в Мали и други африкански страни.
В стайни условия, Биофитума страда от сухия въздух. Най-подходящо е да се отглежда в терариуми.

Видове:

Biophytum sensitivum DC. Синоним: Biophytum petersianum.Родина — тропиците на Азия и Африка. Расте на открити места, край пътищата и по бреговете на реките. В планините расте на височина до 1400 м над морското равнище. Многогодишно тревисто растение с височина до 25 см. Стъблата са изправени. Обикновено не се разклоняват, с розетка от листа на върха. Листата са с дължина до 12 см., двойно-перестосложни, тясно-обратнояйцевидно-ланцетни, състоящи се от 6-17 двойки листенца. Листенцата са асиметрични, заострени, отгоре дългосребристо-мъхести, отдолу също мъхести, с удебеление в основата на дръжките. При докосване, листенцата се събират около дръжката. Цветовете са по 2-4, събрани в щитовидни съцветия, израстващи на мъхести цветоноси с дълж. до 4 см. Чашката и венеца са отделни, петделни, венчелистчетата са жълти. Цъфтежа е от юли до септември.

Грижи за растението:

Биофитума предпочита ярка разсеяна светлина. Подходящ е за отглеждане на западни и източни прозорци. Растението трябва да се пази от преките слънчеви лъчи. През есенно-зимния период се препоръчва да се доосветява с лампи с дневна светлина.

Необходима е умерена температура на въздуха, през пролетно-летния период 18-25°C, през есенно-зимния – в границите на 16-18°C, но не по-ниска.

През пролетта и лятото изисква обилно поливане, а през есента и зимата – по-умерено, за да се избегне преовлажняването на почвата. Използва се само мека вода със стайна температура.

Растението е взискателно към влажността на въздуха. Чувства се най-добре в терариуми и мини-парници. В стайни условия е необходимо да се пулверизира с мека вода – 1-2 пъти дневно. За увеличаване на влажността, саксията с растението може да се постави върху съд с влажен керамзит или мъх.

През вегетативния период, биофитума се подхранва веднъж на 2-3 седмици, като се редуват минерални и органични торове.
Пресажда се през пролетта - младите растения, при необходимост, когато корените запълнят саксията. Възрастните екземпляри - на 1-3 години.

Субстрата трябва да е слабокисел. Състава е: торфена почва, листовка, пясък (1:2:1). Или торфена почва, листовка, хумусна почва и пясък, в равни части.

Размножава се от семена.

Засяват се през пролетта. Преди посева, семената се накисват за 10 минути в слаб розов раствор на калиев перманганат и се засяват във влажен пясък или пясък+торф. Поддържа се температура в границите на 21-22°C, постоянно се пулверизират и редовно се проветряват. Ако се използва мини-парник, покълването се ускорява. След появата на две-три листенца, семенаците се пикират в отделни саксии.

Възможни трудности:

Връхчетата на листата покафеняват и изсъхват:


Причина — сух въздух.

Вредители: щитоносна въшка, акари.