Брахихитон – Brachychiton


Семейство: Sterculiaceae.
Родина: Юго-Източна Азия, Океания и Австралия.
Цъфтеж: в стайни условия - рядко.
Растеж: среден.
Светлина: ярка. През лятото, на южен прозорец изисква защита в обедните часове.
Температура: от пролетта до есента 25-28°C. От есента температурата постепенно се понижава. През зимата се държи при 10-16°C.
Поливане: от пролетта до есента - редовно, през горещите летни дни се полива обилно, след просъхване на горния слой на субстрата. От есента поливането се намалява, а през зимата се полива рядко.
Влажност на въздуха: няма съществено значение.
Подхранване: през пролетта и лятото — веднъж на 3 седмици – с минерални торове, през есента и зимата не се подхранва.
Подрязване: през пролетта, ако е необходимо.
Период на покой: през зимата. Растението се оставя на прохладно, светло място и се полива рядко.
Пресаждане: След като корените запълнят саксията. Младите растения се пресаждат обикновено всяка година, възрастните — не по-често от веднъж на 3-4 години.
Размножаване: през пролетта, от връхни резници.

Рода Брахихитон (
Brachychiton Schott & Endl.) наброява около 60 вида растения и принадлежи на семейство Sterculiaceae. Брахихитоните са големи дървета, с характерно удебеление на ствола. В това удебеление растението натрупва запаси от хранителни вещества, които може да изполва при неблагоприятни условия. Благодарение на необикновената си форма, устойчивостта си на сух въздух и невзискателност, Брахихитона е едно от най-популярните растения за стайно отглеждане.

Видове:

Brachychiton acerifolium F. Muell. Синоним: Sterculia acerifolia Hemsl.Разклоняващо се, вечнозелено или за кратко - листопадно дърво с височина 15-35 м и 8-12 м ширина. Листата са кожести, лъскави, ярко-зелени, с дълж. 8-20 см. Всеки един екземпляр е с прости, овални или длановидно разделени на 3-5 части листа, израстващи на едно и също растение. Цветовете са едри, връхни, чашеобразни, ярко коралово-червени, с диаметър 2 см. Цъфтежа е през лятото.

Brachychiton rupestris K.Schum.


Ствола достига височина от 15 метра. В долната си част се разширява до 1,5—2 метра и отдалече прилича на гигантска бутилка. В разширената част, растението складира вода, която използва през сухия сезон. В стайни условия, брахихитона достига значително по-малки размери. Има кичести разновидности.

Brachychiton populneus (Schott & Endl.) R.Br. Синоним: Sterculia diversifolia.


Широко, продълговато, гъсто разклоняващо се, вечнозелено дърво, с височина 6-20 м и 3-6 м ширина. Листата са овални, лъскави, тъмно-зелени, с дълж. 4-12 см, варират – от целокрайни до 3-5 членни, на едно дърво. Връхните или пазвени метличести съцветия са с чашевидни, зелени, кремави или розови цветове, с диаметър 1,5 см, с кафяви или червени петна по широките венчелистчета. Цъфтежа е през лятото.

Brachychiton discolor F.Muell.


Изправено, полувечнозелено или напълно листопадно дърво, с височина 10-30 м и 5-15 м ширина, с широки клони и удебелен ствол със светло-зелена кора. Листата са на дълги дръжки, широкоовални, 3-7-членни, мъхнати, с дълж. 10-20 см, бяломъхести отдолу. Гъстите, пазвени, метличести съцветия са с камбанковидни розови или червени цветове, с ширина 5 см. Цъфтежа е през юни-август.

Видове и сортове без описание:

Brachychiton bidwilliiБрахихитон сорт Majestic Beauty.


Грижи за растението:

Брахихитона понася преките слънчеви лъчи. Може да се наложи защита само през лятото, ако е на южен прозорец, в обедните часове. Подходящ е за отглеждане на източни и западни прозорци. На северен прозорец може да не му достига светлина. След мрачния зимен сезон, растението трябва постепенно да се аклиматизира към по-интензивната светлина, за да се избегнат слънчвите изгаряния.

От пролетта до есента, брахихитона изисква температура 25-28°C. От есента температурата постепенно трябва да се понижи. През зимата се държи при 10-16°C. През всички сезони растението се нуждае от свеж въздух.

От пролетта до есента, брахихитона се полива редовно. По време на летните горещини - обилно, след просъхване на горния слой на субстрата. Използва се мека, престояла вода. От есента поливането се намалява, а през зимата, особено при по-ниски температури, се полива рядко и по малко, за да се избегне преовлажняването на корените.

Растението има период на покой през зимния сезон, поради което се налага да се понижат температурите и да се съкрати поливането.
Понася добре сухия въздух на затворените помещения. През зимата трябва да се следи върху растението да не попада поток топъл въздух.

Подхранва се през пролетта и лятото — веднъж на 3 седмици, с минерални торове. През есента и зимата не се подхранва.
През пролетта може да се подреже (или да се прищипне), тъй като част от клоните могат да се издължат силно.

Брахихитоните се пресаждат само когато корените запълнят изцяло саксията. Младите растения се пресаждат обикновено всяка година, а възрастните — не по-често от веднъж на 3-4 години. Растението се засажда на същата дълбочина, на която е било засадено и преди. Почвената смес трябва да е лека, например: торф, листовка и пясък, в пропорции 1:1:2, или торфена почва, листовка, хумусна почва, торф и пясък (1:1:1:1:1). Може да се подготви смес от градинска почва с едрозърнест пясък и дребни камъчета.

Брахихитона се размножава през пролетта, от връхни резници. Преди засаждането, резниците се обработват с биостимулатор. Вкореняват се в смес от пясък и торф (1:1), като субстрата трябва да се поддържа влажен, без да се преовлажнява. Температурата се поддържа в границите на 24-27°C. Резниците се покриват.

Възможни трудности:

Известно е, че брахихитона не реагира добре на цигарен дим.
Растението реагира болезнено на преполиване и бързо загнива.

Вредители: акари (основна причина — сух въздух), щитоносна въшка, белокрилка.