Кафе – Coffea

Семейство: Маренови (Rubiaceae).
Родина: тропиците на Азия и Африка.
Цъфтеж: ежегоден.
Растеж: среден.
Светлина: ярка разсеяна. От прякото слънце растението трябва да се пази.
Температура: От пролетта до есента трябва да е в границите на 22-24°C, но не по-ниска от 16°C, през зимата се понижава до 16-18°C.
Поливане: през лятото обилно, редовно, с мека престояла вода, след пресъхване на горния слой на субстрата, през зимата поливането се намалява, полива се умерено.
Влажност на въздуха: висока. Особено важно е да се поддържа висока влажност през лятото. Растението се пулверизира редовно.
Подхранване: започва от края на пролетта — началото на лятото и се провежда веднъж на 1,5—2 седмици. От есента подхранването се преустановява, през зимата не се подхранва.
Подрязване: за да се стимулира разклоняването, младите стебла се прищипват. Изсъхналите млади стъблени издънки се отстраняват, като се отрязват до самата дръжка на последния лист.
Период на покой: слабо изразен, през зимата. Растението се държи на светло място, при 16-18°C, полива се умерено.
Пресаждане: младите растения се пресаждат ежегодно през пролетта до началото на новия растеж, по-възрастните 3—4 годишни — веднъж на 2 години, тези, които се отглеждат в дървени саксии (като цитрусите) — в зависимост от състоянието на съда, но се налага ежегодна подмяна на горния слой почва.
Размножаване: от семена.

Към рода Кафе, Кафеено дърво (
Coffea L.) принадлежат около 40 вида растения от семейство маренови (Rubiaceae). Разпространени са в Тропическа Африка и тропическа Азия.
Вечнозелени растения, нискорастящи дървесни видове или храсти. Листата са разположени супротивно, по-рядко по 3, продълговато-овални, ланцетни, заострени, кожести, с прилистници, тъмно-зелени, лъскави, по краищата слабо вълнисти. Цъфти през пролетта. Цветовете са розетъчни, приседнали или на цветоноси, бели, ароматни; венеца е тръбесто-фуниеобразен, с 4—5 раздалечени венчелистчета. Плода е ягодовиден, състои се от две едносеменни зърна.Най- широко е представен един вид —
С. arabica L. — ценно растение, от плодовете на което се приготвят така познатите ни тонизиращи напитки; един от източниците за получаване на кофиен. В икономиката на много страни производството на кафе има огромен дял. Кафеените дървета присъстват в колекциите на ботаническите градини; като вечнозелени декоративни растения се отглеждат успешно и в стайни условия.

При отглеждане на закрито, едно дърво с височина 1,5 м, може да даде реколта от 300 до 500 г зърна. Разбира се, качеството им значително ще отстъпва например на бразилското, но това напълно би компенсирало удоволствието и гордостта на собственика. Трябва да се има в предвид, че е най-добре кафееното дърво да се остави в ярко осветено, високо, достатъчно топло помещение.

Според легендата, откритието за тонизиращите качества на кафето, принадлежи на абисинските овчари. Те забелязали, че козите, обядвали през деня с плодовете и клоните на това растение, бодърствали през нощта.

Видове:

К. арабско (Coffea arabica L.) -Родината на вида е Етиопия в речните долини на Абисинската планинска област, расте, достигайки до височина 1000—2000 м над морското равнище. Нискорастящи, 3—5 (до 8) м високи, дървесни видове с хоризонтално разположени по двойки клони. Листата са супротивни, продълговато-овални, заострени, 7—15 см в дължина и 3—5 см ширина, по краищата вълнисти, тъмно-зелени, лъскави, гладки. Цветовете са събрани по няколко, розетъчни бели, ароматни. Плодовете са ягодоподобни, двусеменни (с размера на вишна), с червен цвят (семената са известни под названието кафе). Вида е широко разпространен в тропическите страни; присъства и в колекциите на ботаническите градини. В стайни условия цъфти и плодоноси. Култивира се в топли оранжерии.


Грижи за растението:


Кафето предпочита ярка разсеяна светлина, от преките лъчи на обедното слънце трябва да се пази. Отглежда се добре на западни и източни прозорци. На северен прозорец, светлината не му достига. На прозорец с южно изложение на растението трябва да се осигури защита от лъчите на обедното слънце.

През зимата е препоръчително да се доосветява допълнително. През лятото кафееното дърво може да се изнесе в градината или на балкона, на място, защитено от преки слънчеви лъчи, вятър и дъжд. Ако няма такава възможност, помещението, в което е растението, трябва редовно да се проветрява.

Към по-интензивната светлина растението се приучва постепенно, необходима е разсеяна светлина, което може да се постигне с помощта на марля или тюлена завеса.

От пролетта до есента температурата трябва да е в границите на 22-24°C, но не по-ниска от 16°C, през зимата температурата се понижава до 16-18°C и не трябва да пада под 14°C. Растението се нуждае от свеж въздух, но трябва да се пази от течения.

През лятото поливането е обилно, редовно, използва се мека, престояла вода, след просъхване на горния слой на субстрата, през зимата поливането се съкращава до умерено. Температурата на водата за поливане трябва да е с 2-3 градуса по-висока от стайната. Трябва да се избягват както пресъхването, така и преовлажняването на почвата.

Кафето предпочита по-висока влажност на въздуха през пролетно-летния период. Препоръчва се да се пулверизира редовно с мека престояла вода със стайна или малко по-висока температура.
Подхранването започва в края на пролетта — началото на лятото и се провежда веднъж на 1,5—2 седмици. Подхранва се с азотни и калиеви соли с концентрация на разтвора - 3 г калиева сол и 5 г амониева селитра на 1 л вода. Възрастното дърво трябва да получи до 1 л такъв разтвор през пролетта в периода на активен растеж. Подхранванията може да се редуват с органични торове. През есента подхранването се намалява, а през зимата се преустановява.
За да се сгъсти храста, младите клони се прищипват. Изсъхналите млади стебла се отделят, като се изрязват до дръжката на крайния лист.

Първия цъфтеж е, когато растението достигне възраст - 3—4 години. Кафееното дърво разцъфва през ранна пролет - при листните розетки се появяват неголеми бели цветове, с много приятен аромат, напомнящ този на жасмина. След известно време се образуват кръгли плодчета, които в началото са зелени, а след това започват да почервеняват до вишнев цвят. Във всеки такъв плод има по две зърна, известни с името «кафе». В домашни условия плодовете на кафееното дърво узряват примерно за около година. Признак за зрелостта на плодчетата е обелката им — тя става тъмно-кафяво-червена.

Младите растения се пресаждат ежегодно през пролетта до началото на новия растеж, по-възрастните 3—4 годишни — веднъж на 2 години, растенията в дървени саксии — в зависимост от състоянието на съда, но е необходима ежегодна подмяна на гопния слой на почвата. Субстрата трябва да е слабо кисел. Състава на субстрата за пресаждане е: торф — 1 ч., листовка — 1ч., хумусна почва — 1 ч., пясък — 1ч. На дъното на саксията трябва да се направи дебел дренажен слой.

Кафеените дървета се размножават от семена, размножаването от резници се прилага рядко – много трудно се образуват корени.
Семената се засяват скоро след събирането им, тъй като лесно губят кълняемостта си (не повече от година по-късно). Засаждат се в плитки съдове; температурата за прорастването им трябва да се поддържа не по-ниска от 20°C. Почвената смес се подготвя от лек торф — 1 ч., листовка — 1/2 ч. и пясък — 1ч. Укрепналите семеначета се пикират в 5—7-сантиметрови саксии със същия състав на субстрата. Поливат се обилно. Според нарастването на кореновата туфа, се прехвърлят в по-големи саксии. Състава на почвената смес е: торф — 1 ч., листовка — 1 ч., пясък — 1ч. През лятото е необходимо подхранване с течни торове на всеки две седмици.

Лечебни свойства:

Напитката, която се приготвя от изпечените кафени зърна, намалява главоболието и умората. Действа като съдоразширяващо средство. Използва се при някои видове отравяния.

В домашни условия зърната се освобождават от меката обелка и се изсушават на закрито. Изсушените зърна се изпичат до тъмно кафяв цвят и могат да се използват за приготвяне на напитки.

Възможни трудности:

Ако почвата не е достатъчно кисела, листата могат да се обезцветят.
Краищата на листата изсъхват при недостатъчна влажност на въздуха.
Листата жълтеят и по тях се появяват кафеви петна в случай на слънчеви изгаряния.

При преполиване листата загниват и падат.

При поливане с твърда вода връхчетата на листата започват да се сгърчват и по тях се появяват кафеви петна.

Вредители: червен акар, щитоносна въшка, памучна въшка,листна въшка.