КОЛУМНЕЯ - COLUMNEA L.

Семейство геснериеви (Gesneriaceae)

В семейство геснериеви освен сенполията (африканската теменужка), эписцията, хиритата, и стрептокарпусите се включват два рода ампелни растения: ешинантусите и колумнеите.

Рода носи името на италианския ботаник Ф. Колон (1567-1640) и включва около 200 вида епифитни или полуепифитни растения, растящи в тропиците на Америка. По външния си вид Колумнеите са подобни с родствените родове на същото семейство – ешинантусите, хипоциртите и немантусите. Колумнеите са обект на особено внимание благодарение на пищно разрастващите се, дълги, елегантно падащи на каскади стебла, които по време на цъфтежа се покриват с ярки ефектни цветове. Особено привлекателни са хибридните колумнеи с червени, розови и жълти цветове. Това са красиви растения с дълги падащи стебла, покрити с малки кожести или мъхести листа. Самите листа са супротивни, яйцевидни, с дължина 1-3 см със заострени връхчета, тъмно-зелени, блестящи, сочни кожести или мъхести с много къси дръжчици. Впечатляваща е гледката на тръбестите цветове с оранжево-червен или огнено-червен цвят. Добре е колумнеята да се сложи във висяща кошница или в такава саксия, от която прорастващите стебла да могат да се спускат надолу.

Цъфтеж:

Цветовете са червени, оранжеви, жълти или розови, тръбести, излизат от листните розетки и са по цялата дължина на стеблата. Обилният цъфтеж е през пролетта. При отглеждането на колумнеята трябва да се знае, че за образуването на цветните бутони и тяхното нормално развитие е необходима много светлина, но без преки слънчеви лъчи. Растението цъфти най-добре, ако през цялата година се отглежда при температура не по-ниска от 20°С.

Разположение и грижи:

Колумнеите се нуждаят от топло, влажно, светло, но не слънчево място. В периода на растеж температурата не трябва да пада под 18-20° С; освен това растението се нуждае от регулярно поливане и подхранване от края на зимата до края на лятото. Колумнеите са чувствителни към влажността на въздуха в помещението и това е решаващо условие за растежа и цъфтежа. За това се препоръчват всички възможни мерки за повишаване влажността на въздуха около растението: да се постави в зимна градина или над аквариум, вана с камъчета или керемзит, разположени сред други растения, както и допълнителни увлажнители на въздуха. Задължително трябва да се предпазва от парното. При неблагопритни условия, колумнеята няма да умре, но хвърля значително количество от листата си и не цъфти.

Почва:

За този вид растения е необходима влагопропусклива, рохкава, богата почва. Смесите по магазините са задоволителни като качество, стига към тях да се добавят:листовка или градинска земя и едрозърнест пясък. Трябва да се знае, че растението реагира лошо на калциевите соли в градинската пръст.

Поливане:

Равномерно през цялата година в зависимост от просъхването на горния слой почва. Редовна пулверизация. Полива се с мека вода със стайна температура. Има много методи за смекчаване на водата (т.е. понижаване концентрацията на калциевите и мангановите соли във водата). Най-достъпните са: чрез кипене, чрез добавяне на минерални киселини с последващо действие, използване на дъждовна и снежна вода и други. От април до септември се подхранва редовно с разтвор на минерални торове с половин концентрация, както е прието за представителите на семейство геснериеви.

Размножаване:

Чрез стъблени резници през пролетта или есента, но не по време на цъфтеж. Използват се резници с дължина от 10 см. Долните листа се отделят и се поставят директно в почва. Използват се саксии с малък размер, в смес от торф и няколко щипки пясък. Саксиите се покриват със стъклен съд за повишаване на влажността. В такива условия резниците се вкореняват за 2-3 седмици. Постепенно се аклиматизират към стайните условия и след като започне периода на растеж, се пренасят в саксии с по-голям обем. Следващото пресаждане се съобразява с темповете на растеж, но само през пролетта или лятото. С течение на времето, старите клони оголяват, за това през няколко години е добре растението да се обновява: вкореняват се най-здравите клончета, а старото растение се изхвърля.

Особености:

За по-обилен цъфтеж се препоръчва постепенното понижаване на температурата през декември-януари до 15° С . Така най-подходящото място за тези растения се оказват прозоречните первази с изключение на тези с южно изложение. Сезонните температурни колебания са от полза за развитието на колумнеята.
Вредители и болести: Щитоносна въшка, власеста щитоносна въшка, акари. Заради мъхестите листа, вредитилите избягват това растение. Така основен проблем за него се оказват единствено грешките при отглеждането: много сух въздух в помещението, застояла вода в почвата и високата твърдост на водата. Преовлажняването но почвата води до загниване на кореновата система.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ВИДОВЕТЕ И СОРТОВЕТЕ:

Дребнолистна Колумнея - (Columnea microphylla Morton.)


Това е най-разпространения вид. Листата и са малки (до половин сантиметър в дължина), силно мъхести. Цвета е червен с жълто петно при основата на долните венчелистчета. Родината и е Коста Рика. Цъфти обилно през пролетта.

Колумнея Алена - (Columnea allenii Morton.)


Храстовидно-тревисто с тънки, събрани в розетка или падащи, слабо мъхести стебла. Листата са малки: с дължина 2 см и 1,2 см ширина, с остри връхчета, тъмно-зелени, лъскави, с къси дръжки. Цветовете са единични, излизат от листните розетки, големи, с мъхести дветоноси. Ареолата му е тръбеста, двуделна, до 7 см дълга., червена до оранжево, понякога жълт. Горните устни са дълги до 5 см с триъгълни връхчета. Има плод – подобен на бяла ягода. Родината му е Панама.
Ведрарска Колумнея - (Columnea vedrariensis hort.) Растението е с по-дебели стебла от К. Алена. Листата и са по-големи, с дължина 3,5 см. И ширина 1,5 см, продълговато-яйцевидни, на върха тъмно-зелени, лъскави, в края - червеникави. Цветовете излизат от листните розетки и са едри. Чашката е червена, зъбчата. Венчелистчетата са с дължина до 7 см, по-тъмно червени, с жълто гърло.

Columnea arguta Morton


Характеризира се с продълговати, голи листа с удължени заострени връхчета, по края с малки реснички. Чашката на цвета е различна от другите видове - с тесни триъгълни издължени краища с месеста повърхност по края. Цветовете са със същата големина и цвят. Родината и е Панама.

Величествена Колумнея - (Сolumnea gloriosa Sprague.)


По форма и размер на листата, вида е подобен на К. Ведрарска. Отличава я гъстото мъхесто покритие с бял цвят по всички части на растението. Родината и е Коста Рика.