ГРЕВИЛЕЯ — GREVILLEA R. BR. EX KNIGHT

Семейство: Proteaceae.
Родина: Австралия, островите Нова Каледония, Нова Гвинея, Молукските острови, Сулавеси.
Цъфтеж: в стайни условия на практика не цъфти.
Растеж: среден.
Светлина: ярка разсеяна. Растението изисква защита от преките слънчеви лъчи.
Температура: През пролетта и лятото оптималната температура е в границите на 19-24°С, през зимата са необходими по-прохладни условия, 6-12°С.
Поливане: от пролетта до есента редовно, след просъхване на горния слой на субстрата, с мека, престояла вода. От есента поливането се намалява, а през зимата се полива умерено.
Влажност на въздуха: висока. Изисква редовно пулверизиране.
Подхранване: с комплексни торове, 2 пъти месечно, от пролетта до октомври.
Подрязване: редовно.
Период на покой: през есента и зимата. Растението се оставя на светло място, при температури 6-12С и се полива внимателно.
Пресаждане: през пролетта. Младите и 2 – 3 годишни растения се пресаждат ежегодно; растения на възраст над 3 години — веднъж на всеки 2 години; растенията в големи дървени съдове — в зависимост от степента на разрушаване на съда, като ежегодно се прави смяна на горния слой на субстрата.
Размножаване: от семена и резници.

Рода Гревилея (
Grevillea R. Br. ex Knight.) наброява до 200 вида растения от семейство Proteaceae. Разпространени са основно в Австралия, на островите Нова Каледония, Нова Гвинея, Молукските острови, Сулавеси.
Носи името в чест на английския ботаник Чарлз Гревил.
Вечнозелени растения, дървета и храсти. Листата са поредни, прости, елипсовидни. Цветовете са събрани в гроздове, с различна окраска, двуполови.
В стайни условия гревилеите могат да достигнат височина 2 м. Отглеждат се заради тънките перести листа, чиято дължина достига до 30 см. Обикновено не цъфти в стайни условия. Растението е трудно за отглеждане, тъй като не понася презимуване на топло и изисква по-висока въздушна влажност.

Видове:

Гревилея алпийска (Grevillea alpina Lindl.).


Силно разклоняващ се нисък храст, с височина до 1 метър, с разперени нежно-мъхести, гъсто облистени клони. Листата са тесни, от линейни до елипсовидни, 2,5 см в дълж., връхчето е притъпено, краищата са леко подвити, отдолу мъхести, отгоре — тъмно-зелени. Дребните връхни цветчета са събрани по няколко в неголеми съцветия. Венчелистчетата в основата са червени, а крайчетата жълти.

Г. Банкс (G. banksii R. Br.).


Дървовиден храст с няколко метра височина. Младите клони са покрити с къс гъст мъх. Листата са двойно перести, около 20 см дълж. Всеки сегмент е с тясно-ланцетна форма, отгоре зелен, отдолу покрит с къс рижав мъх. Ярко-червените цветове са събрани в гроздовидни съцветия. Цветоносите и околоцветниците също са покрити с дребни, гъсти и мъхнати власинки. Завръза също е покрит с мъх.

Grevillea robusta A. Cunn. ex R. Br. или Копринен Дъб.


Расте в субтропичните влажни гори на Нов Южен Уелс, Виктория (Австралия). Дървета с височина до 24—30 м; стъблата са голи, сиви; клоните са късо мъхести. Листата са двойно перести; сегментите са ланцетни, 15—20 см дълж., едро назъбени, отгоре зелени и голи, отдолу жълтеникаво мъхести. Цветовете са събрани в гроздове, оранжеви.
Отглежда се в хладни помещения (цъфти рядко).

Грижи за растението:

Гревилеята изисква ярка разсеяна светлина, но от април до септември растението трябва да се пази от преките слънчеви лъчи. През зимата също се оставя на много светло място. Изисква приток на свеж въздух. През лятото се препоръчва да се изнесе на открито, защитено от преките слънчеви лъчи място.

През пролетта и лятото оптималната температура е в границите на 19-24°C, през зимата са необходими по-прохладни условия, 6-12°C.
От пролетта до есента се полива редовно, според степента на просъхване на горния слой на субстрата. През есента се намалява, а през зимата се полива умерено, без пълно просъхване на субстрата. Използва се мека, престояла вода.

Гревилеята изисква висока въздушна влажност. Препоръчва се да се пулверизира редовно с мека, престояла вода със стайна температура. Съда с растението може да се постави върху вана с влажен керамзит или торф. Дъното на саксията не трябва да докосва нивото на водата.
Растението има период на покой. През зимния сезон е необходимо прохладно място – най-добре прохладно, светло помещение (температура 6—12°C); поливането се ограничава, но почвата не трябва да изсъхва напълно.

През периода на интензивен растеж се подхранва с комплексни торове, 2 пъти месечно, от пролетта до октомври.
Гревилеята се нуждае от подрязване (за създаване на компактна корона), иначе растението се издължава и може да достигне големи размери.

Растения на възраст 2—3 години се пресаждат ежегодно през пролетта; тези на възраст над 3 години — веднъж на всеки 2 години; а растенията в големи дървени съдове — според степента на разрушаване на съда, като ежегодно се подменя горния слой на субстрата. Гревилеите не растат добре в големи съдове, нито в прекалено дълбоки.

Почвата трябва да е леко кисела. Подходяща е смес от 1 част листовка, 2 части борова почва, 1 част торф и 1/2 част пясък с добавка от кирпичени парченца. На дъното на саксията се обезпечава добър дренаж.

Размножава се от семена и резници.

Семената се засяват през януари—март в подходящи съдове. Състава на почвената смес е: листовка — 1 ч., торфена почва — 0,5 ч., хумусна почва — 0,5 ч., пясък — 1ч. За прорастването се поддържа температура не по-ниска от 18—20°C. Пониците често се появяват неравномерно. С появата на втория лист, се пикират в саксии на разстояние 2x3 см. Семенаците се оставят на светло място. Грижата за тях се състои в поливане. С израстването им, се засаждат в 7-сантиметрови саксии по 1 екземпляр. Състава на сместа е: торфена почва — 1 ч., торф — 1ч., хумусна почва или листовка — 1 ч., пясък — 1ч. Необходима е защита от ярките слънчеви лъчи, проветряване.
Размножава се от полузрели резници през август. Подбират се от нискорасли растения, които имат неразклонени клони. Вкореняват се във влажен пясък. След това се засаждат в 7-сантиметрови саксии.

Вредители: не е изяснено.